Team Lotus slaagde er in China in zich in de strijd aan de staart van het middenveld te mengen, hetgeen Heikki Kovalainen een knappe zestiende plaats opleverde en voor veel vreugde zorgt bij de renstal.

Met zijn zestiende plaats bleef Kovalainen de Sauber van Sergio Pérez en de Williams van Pastor Maldonado voor, al werd hij wel een klein beetje geholpen door het feit dat Pérez een drive-through straf had gekregen.

Ondanks dit kleine gelukje was er echter niets mis met het tempo van de groen-gele bolides konden overleggen en lijkt de formatie zich definitief te kunnen scharen bij de teams uit de gevestigde orde.

Rede voor vreugde bij Kovalainen aldus: “Dit was ons beste resultaat ooit”, jubelt de Fin. “Puur qua klassering hebben we het wel eens beter gedaan, maar we hebben in een rechtstreeks gevecht twee auto’s van middenveld-teams achter ons kunnen houden, dus ik ben heel erg blij.”

Kovalainens teamgenoot Jarno Trulli eindigde de race op zijn beurt als negentiende en is eveneens content met de vooruitgang die het team maakt. “We hebben laten zien dat we ons volgens plan verder ontwikkelen, hetgeen voor iedereen een enorme boost is”, zegt hij. “Dit is een geweldig resultaat voor het team.”

Technisch directeur Mike Gascoyne onderschrijft dat het een mooie dag was voor Team Lotus: “Het geeft ons een erg goed gevoel dat we er dankzij onze snelheid en strategie in zijn geslaagd twee andere deelnemers uit het middenveld achter ons te laten.”

“We zijn bovendien ook maar één keer op een ronde gezet, en dat gebeurde ook nog eens helemaal aan het einde van de race, dus ik ben erg trots op iedereen. Heikki en Jarno hebben een fantastische race gereden en de picrew heeft het ook geweldig gedaan.”