Lotus denkt in Spanje te kunnen zien waar het echt staat in verhouding tot de rest: “Als je hier snel bent, kun je overal snel zijn”, verklaart Heikki Kovalainen.

Het Circuit de Catalunya in Barcelona staat te boek als het ideale testcircuit, hetgeen volgens Kovalainen betekent dat de onderlinge verhoudingen er duidelijk zullen worden: “Als je er snel bent, kun je overal snel zijn, maar als je problemen tegenkomt, zul je daar op meer circuits mee te maken krijgen”, legt de Fin uit.

“Omdat we er zoveel testen, kent elke coureur Barcelona bovendien op zijn duimpje”, vervolgt Kovalainen. “Ik verwacht dan ook dat we veel coureurs zij-aan-zij op de grid zullen zien staan met hun teamgenoot naast zich.”

Ook Kovalainens teamgenoot, Jarno Trulli, kent het circuit van binnen en buiten: “Het is een soort tweede thuis voor me”, stelt de Italiaan.

“Maar ondanks dat ik er al vele duizenden kilometers heb afgelegd, blijft het een uitdagende baan”, benadrukt de Lotus-rijder desondanks. “Het circuit vraagt namelijk om een auto die op aerodynamisch vlak sterk is, terwijl de baan ook voor ons als coureurs technisch uitdagend is.”

Trulli vraagt zich verder vooral af of er straks in Barcelona een beetje ingehaald kan worden. Vroeger was dat niet het geval en veranderde de race vaak in een optocht, maar de nieuwe hulpmiddelen bieden volgens Trulli wellicht uitkomst: “Als de verstelbare achtervleugel er net zo’n grote rol speelt als in Turkije, zullen er ook in Barcelona genoeg mogelijkheden zijn om in te halen”, voorspelt hij.