Ma Qing Ha mocht vandaag als enige vrijdagrijder de eerste training in Austin rijden. Caterham zette bijvoorbeeld de racecoureurs in beide sessies in omdat die alle tijd nodig hebben het circuit te leren kennen. HRT deed daar minder moeilijk over en Ma was gevleid dat hij mocht rijden.

“Een F1-auto rijden is altijd speciaal maar op een gloednieuw circuit is extra bijzonder omdat het naast geweldig ook een grotere verantwoordelijkheid is”, aldus de Chinees. “We moesten veel werk doen er geen eerdere informatie van het circuit is. Daarom gingen we ook gelijk naar buiten om aan de afstelling te werken en om het circuit te leren kennen.”

“De omstandigheden waren niet eenvoudig want het was erg stoffig, glad en koud. Elke ronde ging het beter. Ik nam geen onnodige risico’s. Er was ruimte voor verbetering maar blij ben ik alsnog”, aldus Ma, die ruim anderhalve seconde toegaf op Pedro de la Rosa.

De Spanjaard meldt ook dat het glad was. “We hadden vooral moeite om de banden op temperatuur te krijgen en dat maakt het rijden lastig. De basisafstelling is in orde. Morgen is het zaak om zoveel mogelijk meters te maken om beter te worden.”

Narain Karthikeyan deelt die mening. “Het is een veeleisend en technisch circuit dat je niet zomaar leert als je maar één sessie rijdt. Er was weinig grip en ik kreeg de banden niet goed op temperatuur waardoor het rijden erg uitdagend was.”