Kevin Magnussen vindt het moeilijk in te schatten hoeveel kans er is dat er een Grand Prix in zijn thuisland Denemarken komt, maar noemt het bemoedigend dát er nog steeds een kans bestaat en die groter lijkt dan menigeen had gedacht.

“Veel mensen hadden namelijk niet eens verwacht dat het zover zou komen”, vertelt hij FORMULE 1. “Eerst dachten mensen dat er misschien vijf procent kans zou zijn, nu is het misschien wel 50/50”, zegt Magnussen, die lacht dat hij er ‘nu dus toch een nummer op heeft geplakt’. “Maar het ziet er hoe dan ook beter uit dan veel mensen volgens mij hadden gedacht.”

In zekere zin is dat wel verrassend. Denemarken staat bekend als een ‘groen’ en vooruitstrevend land. De overheid zet zich fanatiek in voor het milieu, Kopenhagen is echt een fietsstad. Nadelig? Het is maar hoe je er naar kijkt, denkt Magnussen. “Dat is juist het dilemma, dat niet iedereen – denk ik – begrijpt hoeveel nadruk in de Formule 1 op ‘groene energie’ ligt.”

Misschien heeft Magnussen over een paar jaar wel een thuisrace.

“De hybride-technologie die we gebruiken, lijkt de toekomst van de straatauto’s te zijn: kleine verbrandingsmotoren met een turbo en elektrische aandrijving erbij. Het benzinegebruik is ook een vlak waarop de Formule 1 echt stappen zet en actief mee bezig is. Want hoe minder efficiënt de motoren en hoe hoger het brandstofgebruik, hoe meer wij als coureurs tijdens een race benzine moeten sparen.”

Wat uit oogpunt van het milieu misschien ook wel een gunstige bijkomstigheid is volgens Magnussen, is dat het platleggen van de stad voor normaal verkeer veel CO2-uitstoot voorkomt. “In dat weekend zeker!” Een andere drempel is natuurlijk de financiële. Niet per se onoverkomelijk, denkt hij: “Als investering kan het goed zijn voor de stad, zeker met oog op het toerisme.”

“Met de kaartverkoop alleen al kun je, middels de belasting daarop, misschien al wel goedmaken wat de overheid erin moet steken. Als het maar uitverkocht is, zit je goed. Ik denk dat het in financieel opzicht niet zo’n lastig vraagstuk is, zolang iedereen op dezelfde lijn zit”, aldus de Deense coureur van het Amerikaanse Haas.

In het nieuwste nummer van FORMULE 1, nr. 11, lees je een uitgebreid interview met Magnussen over hele andere dingen. Zoals: Haas, het Viking-gevoel dat hij heeft meegekregen uit het Deense Roskilde, en reizen en racen – ook in andere tijden en buiten de Formule 1. “Ik wil niet sterven zonder ooit op Laguna Seca gereden te hebben.” FORMULE 1 nr. 11 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.