Wat Kevin Magnussen betreft is het uitgesloten dat hij in 2016 opnieuw zonder actieve racefunctie ergens langs de kant zich staat te verkneukelen: “Zo ver wil ik het niet laten komen.”

De 22-jarige Deen had nadat hij zijn stoeltje bij McLaren verloren zag gaan aan Fernando Alonso zijn zinnen gezet op de Amerikaanse IndyCar Series, maar zijn verplichtingen voor het team uit Woking gooiden roet in het eten. Alonso viel in de wintertests uit met een hersenschudding, waarna Magnussen werd opgeroepen voor de eerste race van het jaar in Melbourne. Veel plezier beleefde hij daar niet aan, want Magnussen viel op weg naar de startgrid al stil en dus uit. Sindsdien heeft hij in geen enkele klasse geracet. 

“Dat gaat me geen tweede seizoen gebeuren”, laat Magnussen in gesprek met Autosport resoluut weten. “Ammenooitniet! Ik sta nu een jaar aan de zijlijn in de hoop dat er in 2016 wél een plekje voor mij is in de Formule 1. Mocht dat niet het geval zijn, zal ik mijn heil ergens anders zoeken. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik dan automatisch geen reservecoureur voor McLaren zal zijn, want indien dat te combineren valt, geef ik daar graag de voorkeur aan.”

Of Magnussen volgend jaar daadwerkelijk zijn terugkeer op de Formule 1-grid mag vieren, hangt af van de vraag of McLaren de optie om met Jenson Button door te gaan zal lichten. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het ook nog niet gezegd dat Magnussen automatisch doorschuift, aangezien ook de Belg Stoffel Vandoorne achter de McLaren-coulissen staat te springen om zijn debuut te maken.

Magnussen leek ook een logische kandidaat voor welk team dan ook als dat team zou besluiten over te stappen op Honda-motoren, maar daar lijkt op korte termijn geen sprake van. McLaren is van mening dat die afleiding ongunstig zou zijn voor de ontwikkeling van de toch al niet bijster succesvolle Honda-krachtbron. Magnussen zelf geeft ondertussen te kennen ook de IndyCars nog niet uit zijn hoofd te hebben gezet: “Ik heb het altijd een gave klasse gevonden. Voor mijn gevoel wordt daar nog ouderwets geracet. Ik weet zeker dat ik ooit in de IndyCar Series actief zal zijn.”