Force India zag gisteren voor het eerst sinds 2009 weer een coureur naar het podium gaan, wat voor teambaas Vijay Mallya reden is om de loftrompet te steken.

De derde plek waar Sergio Pérez in Bahrein beslag op legde, werd bij Force India als een overwinning gevierd. Niet vreemd ook, want het was jaren geleden dat er voor het laatst een coureur van het team uit Silverstone naar het podium mocht. “Dit was een heel bijzonder moment”, straalt Mallya daarom ook na in interview met Formula1.com.

“Ik dacht altijd al dat de reglementswijzigingen voor dit jaar ons kansen zouden bieden en we zijn inderdaad goed van start gegaan met een zesde plek in Australië en een vijde in Maleisië, waarna we stiekem al hoopten dat het nog beter zou gaan, en dat is ook gelukt!”

“Na de kwalificatie – waarin Sergio zich van de vierde startplaats verzekerde – hadden we er al vertrouwen in, maar in de race moest alsnog alles goed gaan, zeker aangezien we voor twee stops hadden gekozen. We wisten niet of het zou lukken, maar de coureurs reden geweldig en hebben goed samengewerkt”, zegt de teambaas, die zijn andere coureur – Nico Hülkenberg – als vijfde zag finishen na in de slotfase nog ‘rugdekking’ aan Pérez te hebben gegeven door de uiteindelijke nummer vier Daniel Ricciardo een tijdje af te houden.

“Het is echt geweldig dat we onze lange podium-loze reeks hebben doorbroken”, jubelt Mallya verder. “Zeker omdat ik denk dat we de laatste jaren wat ongelukkig waren en twee of drie podiumplekken door pech aan ons voorbij zijn gegaan. Het is dan ook extra mooi dat we nu een podiumplek hebben behaald die niet alleen aan geluk te danken is, maar ook aan onze goede auto.”

Mallya moet verder erkennen dat ook de motor die achterin de VJM07 ligt, de ijzersterke Mercedes V6, van grote waarde is, al wil hij zich ondanks al het vertrouwen en sterke pakket van zijn team nog niet rijk rekenen. “Het zou fantastisch zijn als we dit resultaat kunnen herhalen, maar het zit zo dicht bij elkaar dat het onmogelijk is om voorspellingen te doen. Volgens mij is Mercedes de enige renstal die zich daar door haar dominante positie aan kan wagen. Wij gaan er gewoon voor om net als altijd vooruitgang te blijven maken.”