Force India-teambaas Vijay Mallya heeft besloten het verzoek van zijn coureur Adrian Sutil te honoreren en eerder te besluiten wie er volgend jaar voor zijn renstal rijden, zo bericht Sutil zelf.

Mallya was aanvankelijk van plan de knoop pas op vijftien december door te hakken, maar heeft nu op verzoek van Sutil – en mogelijk ook diens teamgenoot Paul di Resta, die eveneens heeft aangegeven dat de onzekerheid hem niet zint – besloten om ergens in de komende weken al een beslissing te maken.

De contracten van zowel Sutil als Di Resta lopen aan het eind van het jaar namelijk af, en Force India heeft in Nico Hülkenberg ook nog een hoog aangeschreven coureur op de reservebank zitten waar het team een optie voor volgend seizoen op heeft.

Het lijkt er dan ook op dat één van deze drie heren op zoek moet naar een nieuwe werkgever. De kans is groot dat Sutil degene is die de deur gewezen gaat worden. Dat is er dan ook de reden voor dat hij eerder uitsluitsel wil hebben, want een nieuw racezitje is niet altijd zomaar gevonden.

“Ik ben blij dat Vijay zijn keuze nu eerder gaat maken”, zegt Sutil tegen Autosport over het nieuwe plan van zijn baas om de komende weken met een beslissing te komen, en niet pas in december. “Het zou voor ons als coureurs namelijk veel te laat en niet eerlijk zijn als hij dan pas zou beslissen. Ik ben benieuwd naar de uitkomst.”

Sutil zelf zou het liefst nog bij Force India blijven, maar kijkt ook al wel naar andere opties. Daar doet hij verstandig aan, want de kans is groot dat hij het kind van de rekening wordt.

Ondanks dat hij meer punten heeft gescoord dan teamgenoot Paul di Resta en ondanks zijn vriendschappelijke band met teambaas Mallya, is Mallya namelijk ook erg gecharmeerd van derde man Hülkenberg en heeft hij eerder al aangegeven dat hij ‘wel gek’ zou zijn als hij Di Resta liet vertrekken.

Volgens Motorsport-Total hoeft Mallya echter helemaal geen keuze meer te maken, om de doodeenvoudige reden dat hij dat al heeft gedaan. De Duitse publicatie zegt over informatie te beschikken waaruit blijkt dat de promotie van Hülkenberg naar een racezitje al zeker is en dit alleen nog maar officieel bevestigd hoeft te worden.

Voor Sutil zou dit betekenen dat hij op zoek moet naar een nieuw team. Helaas voor de Duitser – wiens manager al heeft aangegeven dat de achterhoedeteams HRT en Virgin geen opties zijn – zijn veel aantrekkelijke plaatjes al vergeven.

Alleen bij Williams lijkt er nog een kans te liggen. Pastor Maldonado is daar nog niet bevestigd, maar wordt dat waarschijnlijk wel. Voor Rubens Barrichello is het een ander verhaal, want zijn dagen lijken geteld.

Sutil geldt als een kanshebber voor dat stoeltje en schijnt zelfs – in de zomerstop – bij het team op de fabriek geweest te zijn, al ontkende hij dat zelf. In de strijd om het Williams-zitje moet Sutil het naar verluidt wel opnemen tegen oud-wereldkampioen Kimi Räikkönen, die met de gedachte speelt een comeback in de Formule 1 te maken.

Räikkönen verliet de sport eind 2009 en stortte zich op het rally-rijden. De Fin schijnt daar nu echter genoeg van te hebben en ook voor hem lijkt Williams de enige reële optie. De komst van The Iceman is, zo willen de geruchten, echter afhankelijk van het feit of Williams er in slaagt nieuwe sponsoren te vinden of niet.