Force India-teambaas Vijay Mallya betreurt de uitspraken van de leiding van Haas F1 dat de Formule 1 de tv-inkomsten ‘niet socialistisch moet verdelen’. 

Gene Haas, eigenaar van het Haas F1 Team, gaf vorige week te kennen dat wat hem betreft de tv-inkomsten verdeeld kunnen blijven worden zoals dat nu gebeurt, waarbij de klassieke topteams meer ontvangen dan de kleinere renstallen.

Die opmerking is Force India-teambaas Vijay Mallya in het verkeerde keelgat geschoten: “Ik denk dat iedereen die een blik werpt op hoe de tv-inkomsten op dit moment verdeeld worden, het er mee eens is dat dit systeem compleet ridicuul is”, laat Mallya in gesprek met Autosport weten.

“Ik vind het dan ook heel spijtig dat een nieuw team als Haas F1 zonder de jarenlange ervaring van het runnen van een F1-team zo’n stevig statement maakt”, vervolgt Mallya, die wel denkt te weten waarom Haas dit standpunt inneemt: “Het is voor iedereen die naar de auto van Haas kijkt duidelijk dat de link met Ferrari meer inhoudt dan alleen het uitwisselen van wat gedachtegoed.”

Vijay Mallya heeft F1’s nieuwe CEO in ieder geval aan zijn kant staan. Chase Carey heeft al te kennen gegeven de tv-inkomsten daadwerkelijk eerlijker te willen verdelen om een eerlijker strijdveld te creëren, hetgeen Gene Haas er toe zette zijn uitspraken te doen.

“Ik was heel blij te horen dat Chase Carey er net zo over denkt als wij. Force India pleit al heel lang voor een herverdeling van de tv-inkomsten, zodat ook de kleinere teams het op kunnen nemen tegen de grote jongens en financieel het hoofd boven water kunnen houden”, vervolgt Mallya.

Of die nieuwe verdeling van het geld al in kan gaan vóór het aflopen van het huidige Concorde Agreement waarin het huidige syteem ligt vastgelegd en dat na 2020 verloopt? “Bij mijn weten is Carey geen fan van het Concorde Agreement, dus ik zie niet in waarom niet”, besluit de flamboyante Mallya.