Manor-coureurs Will Stevens en Roberto Merhi waren in de kwalificatie de langzaamste coureurs die een tijd reden, maar beginnen zondag toch vanuit de middenmoot en dat zorgt voor enthousiasme.

Stevens reed de achttiende tijd in de kwalificatie op Monza, terwijl Merhi de negentiende en laatste tijd liet noteren. De coureurs van Toro Rosso, Red Bull en McLaren – die allemaal voor de Manor staan, met uitzondering van Max Verstappen, die geen tijd op de klokken kreeg – dienen zondag echter gridstraffen voor motorwissels in te lossen. Hierdoor schuift het Manor-duo flink op, vermoedelijk naar de posities twaalf en veertien.

Dat Stevens een plekje extra wint, komt omdat ook Sauber-coureur Marcus Erisson nog een gridstraf heeft gekregen. “Ik heb erg veel zin in de race, want door alle straffen staan we er goed voor op de grid”, vertelt Stevens, die weet dat het met zoveel snelle jongens achteraan oppassen geblazen is in de eerste bocht: “We moeten het daar clean zien te houden en contact met anderen vermijden, net als in Spa.”

Over zijn kwalificatie is de Engelsman redelijk te spreken. “Mijn ronde was goed, maar niet perfect. Als team blijven we echter vooruitgang maken en we zijn dit weekend sowieso goed bezig”, vindt hij.

Merhi, die waarschijnlijk als veertiende zal starten, is ‘best blij’ met zijn rondje. “Het was leuk om weer een fel duel met Will uit te vechten”, meldt hij verder. “Ik hoop dat ik dat morgen ook weer kan doen en dat we een goed resultaat in de wacht kunnen slepen voor het team.”