Artem Markelov maakt eind deze maand bij de Grand Prix van Rusland zijn debuut in een Formule 1-weekend. De Rus stapt tijdens de eerste vrije training namelijk in bij Renault, waar hij Carlos Sainz vervangt.

Artem Markelov is dit jaar bezig aan zijn vijfde seizoen in de Formule 2 (voorheen GP2). In die klasse won hij dit jaar al drie races en staat hij momenteel vijfde in de tussenstand van het kampioenschap. Vorig seizoen werd Markelov in de Formule 2 al tweede achter Charles Leclerc.

Markelov maakte een maand geleden zijn testdebuut voor Renault op de Hungaroring.

De 23-jarige Rus is daarnaast actief als test- en ontwikkelingsrijder bij Renault. Hij doet veel simulatorwerk op de fabriek en rijdt regelmatig in de 2016-auto van Renault. In augustus maakte Markelov zijn debuut achter het stuur van de RS18, de 2018-auto van Renault: hij mocht toen één dag voor het team testen op de Hungaroring.

“We zijn blij dat we Artem tijdens zijn thuisrace een kans kunnen geven achter het stuur van de RS18”, aldus Cyril Abiteboul, teambaas van Renault. “Artem heeft dit jaar zowel op als naast de baan laten zien dat hij van waarde is voor het team. Hij liet tijdens de test in Boedapest zien dat hij deze kans verdient. We kijken ernaar uit om hem in actie te zien tijdens VT1 in Sotsji.”

Markelov is vanzelfsprekend blij met zijn aankomende vrijdagdebuut. “Dit is het beste vroege verjaardagscadeau dat ik kon krijgen”, zegt Markelov, die op 10 september 24 jaar wordt. “Ik ben vastbesloten om het beste te maken van deze kans. Als coureur profiteer ik ervan dat ik lid ben van het Formule 1-team van Renault, dus het is een grote eer om die kennis in de praktijk te brengen tijdens de training in Sotsji.”

Met het vrijdagdebuut van Markelov in Rusland zet Renault een traditie voort. In 2016 en 2017 liet Renault namelijk ook al een Rus rijden in Sotsji, namelijk Sergej Sirotkin, die nu bij Williams rijdt. Markelov zou naar verluidt volgend jaar wel eens teamgenoot van Sirotkin kunnen worden bij Williams.