Sergio Pérez kan zijn tranen amper bedwingen, als hij beseft dat zijn auto na de crash in de openingsronde met Charles Leclerc onherstelbaar is beschadigd. Zijn snode plannen zijn gestrand in bocht 1, na nog geen kilometer racen. Toch is Red Bulls motorsportadviseur Helmut Marko opvallend mild.

De hoop van een hele, Formule 1-maffe natie rust zondagmiddag op de schouders van Sergio Pérez. Zoals vader Antonio zaterdag zei: ‘Vergeet alles, win deze voor Mexico’. En dat is precies wat zijn zoon voor ogen heeft. Een bliksemstart vanaf de vijfde plek zal zijn leven heel wat makkelijker maken, weet hij. “Checo had ook een superstart”, stelt Helmut Marko. “Sainz (vanaf P4, red) een minder goede.”

In het kielzog van Verstappen slipstreamt Pérez naar voren, waar hij Charles Leclerc ook wil verschalken. Maar de Monegask houdt de poot stijf, waardoor de Mexicaan de lucht ingaat. “Ik kon geen kant op”, verklaart Leclerc. “Checo zat iets voor Leclerc als je al van schuld zou moeten spreken. Maar het was gewoon een race-incident”, vult Marko aan. “Kan gebeuren.”

Marko: ‘We nemen Pérez niets kwalijk’

“Tot de kwalificatie”, zo vervolgt de Oostenrijker, “had Checo dit weekend alles goed gedaan. Hij moest er bij de start gewoon voor gaan. We nemen hem helemaal niets kwalijk, het was gewoon jammer dat ze elkaar net op dat punt tegenkwamen. Omdat de auto de lucht in vloog, raakte hij dusdanig beschadigd dat -ie niet verder kon. Voor Checo is het natuurlijk zwaar, hij ligt nu op de grond. Vervelend is ook dat hij in het wereldkampioenschap 19 punten heeft verloren op Hamilton. Hij zal een of twee races voor hem moeten finishen om de tweede plaats vast te houden.”

Volgens Marko heeft de uitvalbeurt geen enkele consequentie voor Pérez met het oog op zijn stoeltje voor volgend jaar. Sterker nog, hij herhaalt dat Pérez in 2024 teamgenoot van Verstappen zal blijven. “We hebben een contract met hem. Alles voor volgend jaar is duidelijk”, verduidelijkt Marko.


Lees hier nog eens alles over de Grand Prix van Mexico 2023


De speciale kampioensuitgave van FORMULE 1 Magazine ligt NU in de winkel. Het magazine is ook al digitaal te bestellen, met gratis bezorging in heel Nederland! Lees alles over de bijzondere WK-trilogie van Max Verstappen, met unieke fotografie van onze huisfotograaf Peter van Egmond. Met in dit nummer verder o.a:

  • Exclusief interview Oranje-bondscoach Ronald Koeman: ‘Max doet me aan Messi denken’
  • Red Bulls teambaas Christian Horner blijft zich verbazen: ‘Alle superlatieven voor Max zijn op’
  • Fotoserie: Verstappens snelle weg naar de derde wereldtitel
  • Het uitgekiende F1-traject van Jan Lammers en zoon René
  • Gallery: het allermooiste beeld van huisfotograaf Peter van Egmond
  • Columns Noël Ummels en Nelson Valkenburg
  • F1 Insider Graham Watson over FOM’s commerciële belang van een nieuwe superster
  • En verder alles over Max Verstappens kampioensweekend in Qatar!