Red Bull-kopstuk Helmut Marko heeft Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat gewaarschuwd dat ze maar beter kunnen oppassen, want Toro Rosso-rijders Max Verstappen en Carlos Sainz maken veel indruk op hem.

“Onze ervaren jongens kunnen maar beter oppassen, want de rookies hebben het opvallend genoeg beter gedaan”, zo zet Marko Ricciardo en Kvyat openlijk onder druk in gesprek met het Oostenrijkse Kleine Zeitung, verwijzend naar het raceweekend in Spanje.

In Barcelona kwalificeerden Sainz en Verstappen zich op zaterdag voor het Red Bull-duo, terwijl Ricciardo in de race weliswaar voor de Toro Rosso-jongens over de streep kwam, maar Kvyat werd geklopt door Sainz, na een duel waarbij bovendien van enig contact sprake was.

“De twee Toro Rosso-coureurs zijn echt van de buitencategorie”, zo looft Marko de zeventienjarige Verstappen en zijn twintigjarige teamgenoot, voor wie Marko wat Sainz betreft naar eigen zeggen ‘hard heeft gevochten’: “Er waren hier niet veel mensen die hem steunden, maar dat ben ik wel gewend.”

De waarschuwing van Marko zal weinig effect hebben op de toekomst van Ricciardo, die in 2014 drie races voor Red Bull won en heeft aangegeven dat hij met het team over contractverlenging spreekt. Kvyat staat daarentegen – vooral in de media – wel onder druk na een matige seizoensstart.

Update – 12:50: Red Bull-teambaas Christian Horner heeft de uitlatingen van Horner al wat afgezwakt. “De coureurs zijn niet ons probleem”, zegt hij. “Waar het bij ons fout gaat, is met de wegligging van de auto en het gebrek aan vermogen.”