Red Bulls Helmut Marko stelt dat Daniel Ricciardo geen nieuw contract wil ondertekenen bij het team totdat Lewis Hamilton heeft bijgetekend bij Mercedes en vaststaat dat daar geen plek voor hem is.

Dat vertelt Marko aan de Kronen Zeitung. “Ricciardo wil niks tekenen tot Hamilton getekend heeft”, zegt Marko tegen de Oostenrijkse krant op de Red Bull Ring, waar hij aanwezig was om de Toro Rosso-run van MotoGP-coureur Marc Márquez te bekijken.

Ook aanwezig was Marko’s goede vriend én Mercedes-topman Niki Lauda, die gelijk een plaagstoot uitdeelde aan zijn landgenoot: “Is dat waar Ricciardo je mee onder druk zet, dat Hamilton nog niet getekend heeft?”

Lauda is er zeker van dat Hamilton bij Mercedes blijft’

Volgens Lauda hoeft Marko zich echter geen zorgen te maken dat de onderhandelingen tussen Mercedes en Hamilton klappen. “Hij blijft zeker bij ons team. Op een paar kleinigheden na zijn we akkoord.”

Lauda geeft verder aan dat het Duits-Engelse team hoe dan ook geen deal met Ricciardo achter de hand heeft. “Wij hebben hem geen aanbieding gedaan, dus je kan hem zeggen dat hij dan lang kan wachten”, zegt Lauda tegen Marko.

Mercedes heeft behalve met Hamilton ook nog geen nieuw contract gesloten met zijn teamgenoot Valtteri Bottas, al verklaarde teambaas Toto Wolff recentelijk dat de Fin het dit jaar goed doet bij Mercedes.

De samenwerking tussen Hamilton en Bottas verloopt verder goed en dat bevalt Mercedes uitstekend, na de roerige jaren die het had toen Hamilton en zijn toenmalige teamgenoot Nico Rosberg van 2014 tot en met 2016 op voet van oorlog met elkaar stonden.

Marko en Ricciardo vieren de zege van de Aussie in Monaco.

Op een herhaling van zo’n situatie zit Mercedes niet te wachten, en Hamilton zelf noemde het na de door Ricciardo gewonnen Grand Prix van Monaco nog ‘onwaarschijnlijk’ dat de Australiër naar het team komt.

Behalve Mercedes is Ferrari Ricciardo’s enige realistische optie buiten Red Bull. Eerder dit jaar werd er zelfs over gesproken dat de Aussie al bij de Scuderia zou hebben getekend of een optie zou hebben, maar hijzelf ontkende dat.

Bij Ferrari lijkt het er steeds meer op dat de 38-jarige Kimi Räikkönen ‘gewoon’ nog een jaar de teamgenoot van Sebastian Vettel blijft. Red Bull heeft overigens al aangegeven niet eeuwig op Ricciardo te wachten. Het wil echter eerst haar motorsituatie voor 2019 regelen.