*

Marko verrast door dominantie Mercedes maar ziet podiumkansen voor Verstappen

André Venema

André Venema

16 maart 2019 09:11

Marko verrast door dominantie Mercedes maar ziet podiumkansen voor Verstappen
Racepictures

Een jaar geleden verklaarde Helmut Marko na de kwalificatie van het openingsnummer in Melbourne nog dat Mercedes de komende jaren niet te achterhalen zou zijn. En hoewel het gat van Max Verstappen met polesitter Lewis Hamilton in vergelijking met 2018 zelfs iets groter is (0,7 om 0,8 seconde), ziet Red Bulls topman de toekomst helemaal niet zo somber in.

De verbazing viel van zijn gezicht af te lezen. Marko was vorig jaar geschokt door de kloof van Mercedes met de rest. Dankzij de zogenaamde partymode blies kopman Hamilton iedereen omver. Dat deed de Brit ditmaal weer. Maar Marko gelooft dat Red Bull de kloof dit seizoen betrekkelijk snel kan dichten, zo verklapt hij direct na de kwalificatie bij de ingang van Red Bulls garage.

‘Dit is een apart circuit’
“Ik ben verrast door de dominantie van Mercedes. Dit had niemand verwacht. Poeh, ze zijn weer erg sterk. Maar ik vind het te vroeg om nu al te zeggen dat ze niet te verslaan zijn. Vergeet niet dat dit een apart circuit is, we moeten nog even wachten met conclusies. Wij hebben nog niet gepresteerd op het niveau waarop we kunnen presteren.”

Lees ook: Vierde startplek het maximale voor Verstappen na moeizame dag: ‘Mogen niet klagen’

“Maar”, zo bekende Marko, “zelfs als alles bij ons optimaal was geweest, hadden we de tijd nooit kunnen evenaren. We staan nu, denk ik, ongeveer op gelijke hoogte met Ferrari. Er zal nog veel moeten gebeuren om vooraan te komen. Maar ik geloof dat het kan. Laten we eerst eens kijken hoe de verschillen zijn op ‘echte’ circuits. Na Bahrein en China kunnen we betere conclusies trekken en weten we beter hoe iedereen er werkelijk voor staat.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Motorsport Images

‘Niet Pierre zijn schuld’
Red Bulls topman keek met gemengde gevoelens terug op de eerste kwalificatiesessie. “Ik ben in het algemeen niet tevreden, hoewel we ons wel hersteld hebben van de verkeerde richting die we waren ingeslagen met de afstelling. Dan is dit nog acceptabel”, aldus Marko. “Max (Verstappen, red) heeft optimaal gepresteerd, de uitschakeling van Pierre (Gasly) in Q1 was een strategiefout van ons. Daar kon hij niets aan doen. We hebben zitten slapen: Pierre had gewoon met een nieuwe set banden naar buiten gemoeten.”

Volgens Marko liggen er voor de race met name voor Verstappen kansen op een podiumplaats. “In de race zijn we normaal gesproken sneller dan in de kwalificatie. We moeten maar eens kijken wat we daarin nog kunnen doen.”

Lees ook: Hamilton en Bottas vol lof over Mercedes na dominant optreden

André Venema

André Venema

André Venema (1963) reist de Formule 1 sinds 2004 achterna. Eerst als verslaggever van het Algemeen Dagblad, tegenwoordig als hoofdredacteur van FORMULE 1. Nog steeds even onvermoeibaar. Zoekt altijd naar onderscheidend verhaal. Bezocht ruim 100 GP’s, weet de weg in de paddock. Favoriete bestemmingen? Monza en Suzuka. Lijfspreuk: Lust for life. Ook groot liefhebber van de NBA.