Sebastian Vettel heeft ‘absoluut de juiste beslissing genomen’ door afscheid te nemen van de Formule 1, vindt Red Bull-adviseur Helmut Marko. Volgens de Oostenrijker heeft Vettel nu andere interesses en zou hij bovendien geen competitieve auto gekregen hebben als hij was doorgegaan.

Zeventien seizoenen, vier wereldtitels, 53 zeges, 57 polepositions en 4 grandslams: met geheven hoofd verlaat Sebastian Vettel na dit seizoen de Formule 1. De Duitser maakte na zijn zeer succesvolle periode bij Red Bull de overstap naar Ferrari, waar hij wel competitief was maar steeds weer naast de titel greep.

Lees ook: De Formule 1-carrière van Sebastian Vettel in tien foto’s

Nadat Ferrari besloot om zijn contract niet te verlengen vond Vettel onderdak bij Aston Martin, waar aan ambitie geen gebrek was maar de resultaten tegenvielen. Wel stond hij vorig jaar nog op het podium in Azerbeidzjan en Hongarije, al werd hij van die laatstgenoemde race gediskwalificeerd door een gebrek aan brandstof na de race. Het waren de enige hoogtepunten voor de Duitser bij Aston Martin.

Vettel en Aston Martin gaven dit seizoen wel aan dat zij samen verder wilden gaan, maar vorige week kondigde Vettel – nota bene op zijn nieuwe Instagram-account – aan dat hij na dit seizoen afscheid neemt van de Formule 1. Hij wil meer tijd doorbrengen met zijn gezin en zich op andere zaken richten dan de Formule 1.

Lees ook: Zo ziet de Formule 1-grid van 2023 er (voorlopig) uit

Dat is volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko, met wie Vettel jarenlang gewerkt heeft, de juiste beslissing geweest. “Ik vond de toespraak waarmee hij zijn vertrek aankondigde erg sterk”, wordt Marko geciteerd door Speedweek.com. “Het toont aan dat zijn interesses nu in een andere richting gaan. En natuurlijk moet je er ook rekening mee houden dat hij geen competitieve auto had en er waarschijnlijk ook geen zou hebben gevonden. Dus dit is absoluut de juiste beslissing geweest”, aldus de Oostenrijker.