Het silly season zit erop. De Formule 1-grid van 2023 is bekend na een zeer bewogen stoelendans, waarbij grote namen overstapten, afscheid namen en er plots een plek was voor een tweede Nederlandse Formule 1-coureur.

Het silly season werd in 2022 geopend door Sebastian Vettel, die via Instagram aankondigde dat hij na dat seizoen afscheid ging nemen van de Formule 1. De viervoudig wereldkampioen vindt het na zeventien seizoenen wel mooi en wil meer tijd doorbrengen met zijn gezin.

Dat opende de deur voor de komst van Fernando Alonso. Hij kon bij Alpine niet rekenen op een meerjarig contract zonder een prestatieclausule, waarna hij bij Aston Martin aanklopte. Daar gaven ze hem maar al te graag een meerjarig contract.

Lees ook: Verstappen gaf De Vries een zetje: ‘Ik zei dat hij Marko moest bellen’

De overstap van Alonso was uiteindelijk de aftrap van een van de bizarste transfersaga’s in de Formule 1: Piastrigate. Oscar Piastri, reservecoureur van Alpine en opgeleid bij dat team, werd namelijk aangekondigd als vervanger van Alonso, maar daar wilde de 21-jarige Australiër niets van weten. Hij wees het zitje af omdat hij achter de schermen al een deal had bij McLaren, waar hij het zitje van de worstelende Daniel Ricciardo zou overnemen.

De kwestie kwam uiteindelijk bij FIA’s Contract Recognition Board terecht, waar McLaren in het gelijk gesteld werd: Alpine moest zo weer zoeken naar een andere coureur. Omdat Ricciardo noodgedwongen moest vertrekken bij McLaren, werd zijn naam al snel genoemd als een van de kandidaten. Zijn kansen slonken echter terwijl Alpine één coureur in het vizier had: Pierre Gasly.

Twee te gaan

Alpine moest dan echter hopen dat AlphaTauri op de diensten van IndyCar-coureur Colton Herta kon rekenen. Red Bull wilde namelijk geen andere coureur als vervanger van Gasly overwegen, maar Herta kon geen superlicentie krijgen en dus viel die optie weg. Maar uiteindelijk kwam er dan toch een vervanger in beeld bij AlphaTauri: Nyck de Vries.

Na zijn indrukwekkende optreden op Monza, als invaller van Alexander Albon, raakte alles in een stroomversnelling voor de 27-jarige Nederlander. De Vries, Formule 2- en Formule E-kampioen, staat na een bijzondere omweg volgend jaar fulltime op de grid als AlphaTauri-coureur, Gasly maakt de Franse droom bij Alpine compleet.

Lees ook: Alpine overtuigd dat Gasly en Ocon ‘goed samenwerken’

Overzicht van de Formule 1-grid van 2023:

Mercedes
Lewis Hamilton (t/m 2023)
George Russell (meerjarig contract)

Red Bull
Max Verstappen (t/m 2028)
Sergio Pérez (t/m 2024)

Ferrari
Charles Leclerc (t/m 2024)
Carlos Sainz (t/m 2024)

McLaren
Oscar Piastri (t/m 2024)
Lando Norris (t/m 2025)

Alpine
Esteban Ocon (t/m 2024)
Pierre Gasly (meerjarig contract)

AlphaTauri
Yuki Tsunoda (t/m 2023)
Nyck de Vries (t/m 2023)

Aston Martin
Fernando Alonso (meerjarig contract)
Lance Stroll (t/m 2023)

Williams
Alexander Albon (meerjarig contract)
Logan Sargeant (t/m 2023)

Alfa Romeo
Valtteri Bottas (meerjarig contract)
Guanyu Zhou (t/m 2023)

Haas
Kevin Magnussen (meerjarig contract)
Nico Hülkenberg (t/m 2023)