Felipe Massa is uit de uitslag van de Grote Prijs van Brazilië geschrapt. Dit omdat de temperatuur en bandenspanning van zijn rechter achterband te hoog was. Max Verstappen schuift daardoor op naar P9, maar hij en Toro Rosso gaan er in het WK op achteruit.

Williams-coureur Massa kwam op Interlagos als achtste over de streep, maar is gediskwalificeerd omdat bij metingen voor de start was geconstateerd dat de temperatuur en bandenspanning van zijn rechter achterband te hoog was. De temperatuur van Massa’s rechter achterband was 137 graden celsius, waar een maximum van 110 is toegestaan. De bandenspanning was 20.6 psi, 0.1 meer dan de – uit veiligheidsoverwegingen – van tevoren bepaalde limiet.

Massa’s team Williams heeft bezwaar aangetekend tegen de diskwalificatie, dus de FIA zal zich daar nog over moeten buigen. Op het moment profiteren Romain Grosjean, Max Verstappen en Pastor Maldonado echter van de uitsluiting van Massa. De achtste plek van Massa komt Grosjean nu toe, terwijl Verstappen van P10 doorschuift naar P9. Maldonado, aanvankelijk elfde, is nu tiende en scoort zo het laatste punt.

Door deze verschuiving pakt Lotus ineens met beide auto’s punten, wat ondanks dat ook Verstappen een plekje wint toch nadelig is voor Toro Rosso in de strijd met Lotus om P6 in het WK. Voor Massa’s diskwalificatie stond Lotus – met nog één race te gaan – op 73 punten, tegenover 66 voor Toro Rosso. Na Massa’s diskwalificatie is Lotus op 76 punten gekomen en Toro Rosso op 67, waardoor Lotus’ voorsprong van zeven naar negen punten is gegroeid.

Max Verstappen bezet door Massa’s uitsluiting niet langer in zijn eentje de elfde plek bij de coureurs. Grosjean staat nu op gelijke hoogte met de Nederlander, met 49 punten.