Voor Felipe Massa zal de Grand Prix van Brazilië zijn allerlaatste race zijn in zijn thuisland. De Braziliaan, aan wiens Formule 1-carrière na dit seizoen een einde komt, bestempelt het circuit Interlagos als zijn ’thuis’.

Massa is geboren en getogen in São Paulo, waar ook de komende Grand Prix verreden zal worden op het Autódromo José Carlos Pace, voor de gemiddelde Formule 1-fan ook wel bekend onder de naam Interlagos. Zijn thuiscircuit en de Braziliaanse fans zijn hem gedurende zijn carrière altijd goed gezind geweest, en hij hoopt zijn laatste race af te kunnen sluiten met een goed resultaat.

“Interlagos is mijn thuis”, aldus Massa. “Het is de plek waar ik ben opgegroeid. Het zal ontzettend emotioneel zijn om er voor de allerlaatste keer te racen, op zo’n fantastisch circuit. Ik kijk uit naar elke ronde, en hopelijk kan ik de race afsluiten met een goed resultaat.”

“Ik heb er twee keer gewonnen en vele keren op het podium gestaan gedurende de afgelopen jaren”, vervolgt hij. “Hopelijk kunnen we nog een podium scoren. Het zal niet makkelijk zijn, maar ik zal alles geven voor mijn landgenoten en voor Brazilië in mijn laatste thuisrace.”

Lastige teamgenoten
Alvorens te beginnen aan zijn laatste thuisrace, heeft Massa ook nog een goed woordje over voor twee van zijn voormalig teamgenoten. Als antwoord op de vraag wie hij beschouwt als de lastigste teamgenoten waar hij tegen heeft geracet, noemt hij de namen van Fernando Alonso en Michael Schumacher.

“Alonso behandelde me altijd goed. We hebben nooit problemen gehad. Als hij voor me reed was hij echter wel aardiger dan wanneer hij achter me reed”, meldt hij met een lach. Volgens Massa kwam Alonso al snel naar hem toe nadat de Braziliaan zijn pensioen aankondigde. “Hij gaf me een knuffel, waarop ik tegen hem zei: ‘je was een lastpak, maar ik mag je ontzettend’.”

Tijdens de aankondiging van zijn pensioen meldde Massa al dat hij zijn carrière te danken had aan Schumacher. Doordat Schumacher met pensioen ging, kon Massa zijn stoeltje bij Scuderia Ferrari behouden. De huidige situatie waar Schumacher in verkeert, laat Massa niet onberoerd. “Ik heb hem bezocht toen hij sliep. Het was niet makkelijk”, verklaart hij. “De familie heeft alle recht om te doen wat ze willen. Ze hoeven niet te vertellen wat er gebeurt.”