Red Bull-eigenaar Dieter Mateschitz heeft ten overstaan van de Oostenrijkse media benadrukt dat Mark Webber volgend jaar gewoon weer dezelfde behandeling zal krijgen als zijn teamgenoot, tweevoudig wereldkampioen Sebastian Vettel.

 

Webber en Vettel maakten elkaar in 2010 het leven zuur in de strijd om de titel, en dat zorgde voor nogal wat spanning binnen het Red Bull-team, aangezien het er soms de schijn van had dat Vettel bevoordeeld werd ten opzichte van zijn Australische teamgenoot, ook al hield de renstal bij hoog en laag vol geen teamorders uit te vaardigen en beide coureurs gelijkwaardig te behandelen.

 

Vorig jaar was de interne spanning een stuk minder fel, aangezien Webber nooit echt een bedreiging vormde voor regerend kampioen Vettel, die hem praktisch het hele seizoen de baas was en zodoende zijn titel prolongeerde.

 

Het enige moment waarop het in 2011 even misliep, was tijdens de Grote Prijs van Engeland, waar Webber werd verzocht niet te proberen de voor hem rijdende kampioenschapsleider Vettel in te halen. Webber stelde deze teamorder, afkomstig van teambaas Christian Horner, niet op prijs en sloeg het bevel in de wind, maar slaagde er alsnog niet in Vettel te verschalken.

 

Hoewel het op de baan dus goed afliep, werd de perceptie dat Vettel het lievelingetje van Red Bull is hierdoor in de ogen van veel fans wel bevestigd. In 2012 beginnen beide coureurs echter met een schone lij en staan ze – ondanks Vettels wereldtitels – op gelijke voet, zo beklemtoont Mateschitz: “Onze visie op racen is niet veranderd: teamorders blijven uit den boze en we geven onze rijders gelijke kansen.”

 

“Mark krijgt dus ook gewoon hetzelfde materiaal als Sebastian en zal op dezelfde manier door het team behandeld worden”, vervolgt Mateschitz. “Mark en Sebastian staan nu allebei gewoon weer op nul”, stelt de Oostenrijker, die benieuwd is hoe de teamstrijd komend seizoen uitpakt: “Het is vooraf moeilijk te zeggen, maar ik zie geen reden om te denken dat Mark het teamduel niet kan winnen. Ik ben erg benieuwd om te zien of Vettel zijn dominante positie kan behouden, het moeilijk krijgt of misschien zelfs verslagen wordt.”

 

Mateschitz heeft in het verleden al vaker aangegeven een hekel te hebben aan teamorders en er de voorkeur aan te geven het de coureurs zelf te laten uitvechten, zelfs al gaat dat ten koste van de resultaten. Mede door deze instelling van Mateschitz werd er vorig jaar zo verontwaardigd gereageerd op de teamorder aan het adres van Webber en toen Vettel in 2010 een voorvleugel van Webber toegewezen kreeg.