*

Max Verstappen slaagt voor rijexamen

Mischa Bijenhof

Mischa Bijenhof

30 september 2015 13:28

Max Verstappen slaagt voor rijexamen
Racepictures

Max Verstappen is op zijn verjaardag geslaagd voor zijn rijexamen. De Nederlandse Formule 1-coureur mag vanaf nu zelf autorijden op de openbare weg.

Omdat Verstappen in België woont, heeft hij al een jaartje kunnen oefenen met autorijden. Dat mocht echter alleen onder strikte voorwaarden, en met een volwassene naast zich. Met vader Jos op de passagiersstoel legde Max dit jaar daarom al de nodige kilometers af. Zijn theoriebewijs had hij ook al. Vandaag, tijdens zijn achttiende verjaardag, hoefde Verstappen alleen nog maar de bijzondere veriichtingen te doen, zoals inparkeren, de hellingproef en keren op de weg. Hiervoor slaagde Verstappen met vlag en wimpel, zodat hij vanaf nu de trotse bezeitter is van een rijbewijs.

“Ik ben blij om achttien te zijn en ook om mijn rijbewijs gehaald te hebben”, vertelt Max aan Verstappen.nl. “Dat ik eindelijk alleen de weg op mag, geeft me meer zelfstandigheid, daar ben ik heel blij mee. Het is wel een opluchting om geslaagd te zijn. Ik was een beetje zenuwachtig om fouten te maken, maar het examen ging prima.”

Na het tekenen van zijn contract bij Toro Rosso kreeg Max Verstappen al een auto van de zaak, een Renault Clio RS. Daarin mag hij nu zelf rijden, al is dat voor de Formule 1-coureur natuurlijk een minder grote kick dan voor de gemiddelde achttienjarige automobilist. “Maar als ik voortaan zelf ergens heen wil gaan, kan ik mijn eigen auto pakken. Die vrijheid geeft me een goed gevoel.” 

Max belooft een heer in het verkeer te zijn. Een misstap kan hij zich op dat gebied ook niet veroorloven, want tegenwoordig is een rijbewijs een vereiste om een Formule 1 Superlicentie te krijgen en te houden. “Ik ga me netjes aan de regels houden.”

Lees meer over

Rijbewijs Verstappen