McLaren doet er alles aan om Fernando Alonso voor 2018 bij het team te houden. Dat verklaart chief operating officer Jonathan Neale.

Alonso’s contract met McLaren loopt eind dit jaar af. De 36-jarige Spanjaard keerde in 2015 terug bij het team waar hij in 2007 ook al voor reed, maar de hereniging is niet gepaard gegaan met veel succes: de afgelopen twee en een half seizoen heeft Alonso maar 75 punten gescoord, met drie vijfde plekken als uitschieters. De Honda-motor achterin de McLarens is daarbij het grootste euvel gebleken.

Neale (links) met McLaren-directeur Zak Brown.

McLaren heeft er ondertussen geen geheim van gemaakt Alonso graag te behouden, zoals ook Neale duidelijk maakt tegenover Autosport: “Ik vind hem een geweldige gast en hij is ook één van de beste coureurs waar ik ooit mee heb gewerkt”, zegt Neale, die ook met coureurs als Lewis Hamilton, Jenson Button, Kimi Räikkönen en Juan Pablo Montoya heeft gewerkt bij McLaren.

“Ik zou heel graag zien dat hij langer bij ons blijft”, vervolgt Neale. “Ik weet ook dat we er alles aan zullen doen om Fernando bij het team te houden. Dat gezegd hebbende, erken ik dat hij opties zal hebben. Er is niks zeker”, weet Neale, met Alonso die een overstap naar Mercedes of Ferrari kan uitsluiten, maar nog wel met Renault in verband wordt gebracht.

Alonso zelf heeft eerder aangegeven dat het voor hem het belangrijkste is dat hij bij een team zit waar hij races mee kan winnen, en dat hij ‘niet gaat gokken’ met oog op 2018. Veel zal ook afhangen van wat McLaren qua motor doet. McLaren wilde eerder dit jaar breken met Honda, maar lijkt weinig andere opties te hebben en kan misschien niet anders dan hopen dat Honda het op de rit krijgt.

Alonso kan van de zomer rustig nadenken over zijn toekomst.