Fernando Alonso lag op koers voor de punten toen zondag zijn McLaren-Honda hem opnieuw in de steek liet. Tijdens ronde 67 moest hij zijn auto aan de kant zetten en zich terugtrekken uit de race.

McLaren heeft al het hele seizoen problemen met motorleverancier Honda en na alle problemen durfde sportdirecteur Eric Boullier even te dromen toen hij zijn coureur op nog drie rondes voor de finish op de tiende plek zag rijden. “De zwart-wit geblokte vlag was al in zicht”, verzucht Boullier zich, “heel even dacht ik dat het zou lukken. Toen gebeurde het toch nog, motorproblemen.”

Ook Alonso reageert teleurgesteld: “Als coureur probeer je altijd het maximale uit je auto te halen. Wanneer dat niet lukt is dat zuur, zeker voor de jongens die dag en nacht gewerkt hebben  aan het voorbereiden van de auto.” De Spanjaard probeerde de dag nog positief af te sluiten door het publiek in te duiken. “De support van de Canadese fans is fantastisch, dus toen ik uitviel wilde ik iets terug doen. Ik ging het publiek in en heb zelfs nog mijn handschoenen naar de fans gegooid.”

Alonso moest zijn McLaren ook al langs de kant parkeren door problemen tijdens VT1.

Collega-coureur Stoffel Vandoorne had het ook moeilijk. De Belg startte vanaf een zestiende positie en wist zich lange tijd in het middenveld staande te houden op een negende plek. Toch had het het moeite deze positie te behouden: “Het was een moeilijke race, vooral op de rechte stukken. Ik had moeite aan te sluiten bij de groep voor mij en had niet genoeg power mijn plaats te verdedigen. Het heeft geen zin om erover te klagen, het is hoe het is en ik doe mijn best het maximale eruit te halen.” Na zijn pitstop viel hij terug naar de plek waarop hij de race startte, uiteindelijk finishte de Belg op een veertiende plaats.

McLaren blijft tot dus ver uit de punten, ter irritatie van Boullier. “Het is moeilijk de teleurstelling, frustratie en bedroefdheid onder woorden te brengen. Dus ik zeg alleen dit: het is simpel gezegd gewoon niet goed genoeg.”

De chief engineer van Honda, Yusuke Hasegawa, reageert ook op de tegenvallende resultaten. “Vandaag was extra teleurstellend omdat we zo dicht bij de punten zaten. Maar het is weer een stap in de goede richting en een stimulans voor het team, dat zo hard werkt deze laatste races.”

De oorzaak van de uitvalbeurt van Alonso was een mechanisch probleem met de olie-aanvoer. Hasegawa ziet wel in dat er iets moet veranderen: “Het gat tussen ons en de concurrentie is op dit moment te groot. Daarbij moeten we blijven werken aan de betrouwbaarheid van de motor. We kunnen niet blijven hangen in de huidige situatie, we moeten door blijven ontwikkelen om de achterstand te verkleinen.”