Slecht nieuws voor Max Verstappens team Toro Rosso: de Ferrari-motor uit 2015 is nu al de zwakste van het veld. Dat blijkt althans uit data van Mercedes.

“De motor met het minste vermogen, is de Ferrari van Toro Rosso”, vertelt Paddy Lowe, de technische chef van Mercedes, aan ESPNF1. Lowe baseert zich daarbij op GPS-data die door Mercedes is verzameld aangaande de prestaties van alle motoren die momenteel worden gebruikt.

Tussen de 2016-krachtbronnen bestaat daarbij weinig verschil, stelt Lowe. “De Renault en Honda doen niet veel meer onder voor de Mercedes en Ferrari”, zegt hij, verwijzend naar de doorontwikkelingen van de twee motoren die in 2015 het zwakste waren, in vergelijking tot de twee sterkste krachtbronnen van zowel dat als dit jaar.

Of Lowe het hierbij alleen over vermogen of ook over zaken als de driveability of topsnelheid heeft, is niet duidelijk. Qua topsnelheid lijkt de 2015-Ferrari achterin de Toro Rosso echter niet de zwakste V6-turbokrachtbron te zijn: in Australië stonden Max Verstappen en Carlos Sainz op de vierde en zesde plek in het lijstje met hoogst gemeten topsnelheden. In Bahrein liet Verstappen de op negen na hoogste topsnelheid noteren. Wel is dit enigszins misleidend, want dit hangt natuurlijk ook van de motorinstellingen en afstelling en downforce van de auto af.

Verstappen zelf vertelt op zijn beurt aan ESPNF1 dat duidelijk is dat de 2016-krachtbron van Ferrari krachtiger is dan zijn 2015-exemplaar. “Als we achter de Ferrari’s rijden, zien we dat ze meer vermogen hebben. We zijn echter al lang blij met wat we hebben, want deze motor is erg betrouwbaar en dat is een goed uitgangspunt.”

Verstappen liet eerder al weten dat Toro Rosso’s stap vooruit in 2016 ‘mede aan de Ferrari-motor te danken is’. De Nederlander heeft echter ook benadrukt dat hij weet dat het belangrijk is goed te scoren in de eerste helft van het jaar. Dit vooral omdat de 2015-motor achterin de Toro Rosso niet wordt doorontwikkeld, terwijl alle andere teams met 2016-krachtbronnen rijden die wel gedurende het seizoen worden verbeterd.