Ondanks dat Kamui Kobayashi tijdens de Grand Prix van Italië aankomend weekend zijn Caterham-stoeltje weer mag innemen, staat zijn positie voor de rest van het seizoen bij lange na niet vast. Eén van de kandidaten om hem te vervangen is Roberto Merhi. Die heeft echter nog geen superlicentie.

Merhi, momenteel tweede in de Formule Renault 3.5, werd aanvankelijk al voor Monza genoemd als Kobyashi’s vervanger, maar mag nu alleen tijdens de eerste vrije training op vrijdag achter het stuur van diens CT05 plaatsnemen. De jonge Spanjaard verwacht dat de FIA op basis van dat optreden beslist of hij rijp is voor de superlicentie.

“Ik denk dat het geen probleem is als alles goed gaat, maar als het niet goed gaat, zou het wel een probleem kunnen zijn”, zo laat Merhi in z’n beste Cruyffiaans weten. Het wordt in ieder geval een moeilijke klus, zegt de 23-jarige: “Je hebt maar anderhalf uur om je te bewijzen en zelfvertrouwen op te bouwen. Je hebt ook maar twee setjes nieuwe banden. Toch moet je ook laten zien dat je consistent kunt zijn en goede feedback kunt geven aan het team.”

Of een eventueel racezitje in Singapore tot de mogelijkheden behoort, mocht Merhi zijn superlicentie in Monza verdienen, weet de coureur niet. “Op dit moment richt ik me op de vrije training, om te kijken hoeveel ik daar kan leren. Daarna zien we weer verder. Singapore zou sowieso een lastige race zijn om in te debuteren, in het donker en met al die bochten.”

Als het team besluit na Monza Kobayashi weer uit de auto te halen, zijn er naast Merhi nog andere kandidaten om zijn plaats in te nemen. Zo is daar André Lotterer, waarvan wordt gefluisterd dat hij zijn optreden op Spa een vervolg mag geven. Merhi brengt geen sponsorgeld mee naar Caterham, terwijl Lotterer de energiedrankjes van Hype achter zich weet – iets dat bij het financieel geplaagde Maleisische team een rol van betekenis zou kunnen spelen.