Niet de snelste, wel de beste (1)
Fernando Alonso was de kampioen van de regelmaat. Zeven zeges, vijf tweede plaatsen, drie derde en één vierde plaats volstonden om Michael Schumacher in Brazilië te onttronen. De Spanjaard ging met 24 jaar en 58 dagen de boeken in als de jongste wereldkampioen ooit, bovendien de eerste met een Franse wagen. Kimi Raikkonen was zonder meer de snelste man van het jaar, maar zijn McLaren leidde aan chronische onbetrouwbaarheid.
Australië
Renault is in Melbourne in uitstekende vorm. Giancarlo Fisichella profiteert in de eerste kwalificatie optimaal van de wisselende weersomstandigheden. Na zijn rit op droog asfalt begint het te plenzen. Alonso wordt er door benadeeld. Fisichella verzilvert zijn pole-position bekwaam in de race, terwijl Alonso – na aanvankelijk vast te hebben gezeten achter Villeneuve – formidabel naar voren komt. Michael Schumacher valt na een botsing met Nick Heidfeld in de 46ste ronde uit. Barrichello redt de Ferrari-eer: hij wordt met de oude F2004 knap tweede.
Stand: Fisichella-Barrichello-Alonso-Coulthard-Webber
Punten : 10-8-6-5-4 Maleisië
Nu al twee Grand Prix-zeges voor Renault. Alonso is zowel in de kwalificaties als in de race niet te kloppen. Fisichella lijkt eenvoudig op weg naar de derde plek, maar lichte schade vòòr maakt zijn R25 steeds langzamer. In een desperate poging de derde plek te behouden schakelt hij zichzelf en Webber uit. Jarno Trulli (tweede) bezorgt Toyota het eerste podium. Kimi Raikkonen eindigt na een lekke band net buiten de punten, Michael Schumacher wordt teleurstellend zevende. Alonso neemt de leiding in de WK-stand over.
Stand: Alonso-Fisichella-Barrichello-Trulli-Coulthard
Punten : 16-10-8-8-8 Bahrein
De afgetekende zege van Alonso betekent de honderdste overwinning voor een Renault-motor, de twintigste voor een dito chassis. En voor het eerst wint het team drie races op rij. Michael Schumacher kan in de nieuwe Ferrari alleen in de aanvangsfase Alonso bedreigen, tot een hydraulisch defect roet in het eten gooit. Kimi Raikkonen behaalt achter Jarno Trulli (opnieuw tweede) zijn eerste podiumfinish van het jaar.
Stand: Alonso-Trulli-Fisichella-R. Schumacher-Coulthard
Punten : 26-16-10-9-9 San Marino
Geen pole-position, die is voor Raikkonen, maar wat een fraaie, felbevochten zege van Alonso. De Spanjaard verzet zich in de slotfase met hand en tand tegen de aandringende Michael Schumacher en bouwt zo zijn voorsprong op de Duitse coureur uit tot 26 punten. Fisichella verprutst kwalificatie én race en staat onder toenemende druk. Raikkonen is niet alleen in de kwalificatie super, maar ook in de eerste acht ronden van de race. Hij leidt comfortabel. Maar dan geeft plotseling, na acht ronden, zijn wagen de geest.
Stand: Alonso-Trulli-Fisichella-M. Schumacher-R. Schumacher
Punten: 36-18-10-10-9 Spanje
Subliem weekend voor Raikkonen, met pole-position én zege. De Fin meldt zich als titelkandidaat. De terugkeer van Montoya na twee races afwezigheid is flets. Een matige kwalificatie, een spin vroeg in de race en een noodzakelijke extra stop brengen de van een schouderblessure herstelde Colombiaan slechts twee punten, op een ronde van zijn zegevierende teamgenoot.
Alonso vergroot via plaats twee in de race zijn voorsprong in de tussenstand. Renault leidt in het WK voor constructeurs soeverein.
Stand: Alonso-Trulli-Raikkonen-Fisichella-R. Schumacher
Punten: 44-26-17-14-14 Monaco
Raikkonen regeert zoals in Spanje, met pole-position én zege. Montoya kent een rommelig weekend, met als dieptepunt zijn straf na een incident met Villeneuve op zaterdagochtend. De Colombiaan werkt zich in de race foutloos op naar de vijfde plaats, net achter Alonso. Een verkeerde bandenkeuze (de hardere band) doet Renault de das om. Naarmate de race vordert raken de coureurs steeds meer grip kwijt. Alonso redt nipt plaats vier, terwijl Fisichella geen stand houdt tegenover zijn achtervolgers. Hij eindigt op een ronde achterstand als twaalfde.
Stand: Alonso-Raikkonen-Trulli-Webber-Heidfeld
Punten: 49-27-26-18-17 Europa Geen tien, maar nul punen voor Raikkonen als gevolg van zijn ‘suspension-blow’ in de laatste ronde. Het gevolg van de uitstapjes die de Fin tijdens de race, in leidende positie, naast de baan maakt. Alonso profiteert maximaal en boekt zijn vierde overwinning. Fisichella moet vanuit de pit aan de race beginnen, en rijdt geruisloos naar een prima zesde plaats, pal achter Michael Schumacher. Montoya scoort met moeite twee punten, nadat hij in de eerste bocht na de start werd aangetikt door Mark Webber.
Stand: Alonso-Raikkonen-Trulli-Heidfeld-Webber
Punten: 49-27-27-25-18 Canada
Raikkonen profiteert in de race van de fouten en defecten van anderen. Want voor het eerst in 2005 vallen beide Renaults uit. Fisichella, lange tijd aan de leiding, wordt getroffen door een hydraulisch probleem, terwijl Alonso met zijn rechter achterwiel een muurtje raakt. Montoya rijdt een knappe race, maar verknalt een hoge klassering door tijdens de safetycarfase het rode licht aan het eind van de pitstraat te negeren. De Colombiaan krijgt de zwarte vlag. Michael Schumacher en Barrichello sturen hun Ferrari’s naar de resterende podiumplaatsen.
Stand: Alonso-Raikkonen-Trulli-Heidfeld-M.Schumacher
Punten: 59-37-27-25-24 Amerika
Ferrari profiteert maximaal van het afhaken van de Michelin-teams, aan het einde van de opwarmronde. Al lijkt het er even op dat Rubens Barrichello met de zege aan de haal gaat. Michael Schumacher lijkt ineens weer kanshebber voor de wereldtitel. En bij de constructeurs heeft Ferrari nu plotseling evenveel punten als McLaren.
Stand: Alonso-Raikkonen-M.Schumacher-Barrichello-Trulli
Punten: 59-37-34-29-27 Oudejaarsdag volgt het tweede en laatste deel van Titelstrijd Jaaroverzicht 2005