Force India-coureurs Esteban Ocon en Sergio Pérez hebben na afloop van de race op Spa-Francorchamps wat te bespreken. Ocon beschuldigt zijn collega van ‘kinderlijk’ rijgedrag. Force India gaat voortaan teamorders uitdelen.

Veertien ronden voor het einde blokkeerde Pérez Ocon in de snelle aanloop naar Eau Rouge, waardoor de Fransman bijna in de muur belandde. De teamgenoten raakten elkaar. Pérez hield een lekke band over aan de aanrijding en viel uiteindelijk uit. Ocon moest een extra stop maken en eindigde als negende. Force India gaat naar huis met twee punten, terwijl een dubbele puntenfinish erin leek te zitten.

“Hij had die ruimte moeten openlaten”, zegt Ocon tegen Ziggo Sport. “Hij is een professionele coureur, heel ervaren. Maar dat heeft hij vandaag niet laten zien. Dit was een kinderlijke actie. Stom. Hij riskeerde onze levens, en de WK-punten, voor niets. Hier gaan we het man tot man over hebben. Ik zal hem de waarheid vertellen, vragen of hij soms wil sterven.”

‘Onnodig om te botsen’
Pérez is het er niet helemaal mee eens. Hij houdt tegenover Ziggo Sport vol dat andere coureurs net als hij hadden gehandeld. “Je blijft je lijn rijden. Na Eau Rouge zou hij zijn move toch al hebben gemaakt. Het was onnodig om te botsen.” Dat er gepraat moet worden, vindt Pérez ook. “We hebben veel punten verloren.”

Vlak na de start ging het ook mis. Vrijwel op hetzelfde punt drukte Pérez Ocon de muur in. Toen liepen de roze bolides nog geen schade op. Van dat akkefietje maakt het rijdersduo echter geen probleem. “Ik deed mijn hand omhoog, het was helemaal mijn fout”, zegt Pérez. “Ik had hem niet gezien.” Ocon neemt Pérez in deze situatie niets kwalijk. “Ik accepteer het. We reden met drie auto’s naast elkaar en het was vlak na de start.”

Het was niet de eerste keer dit jaar dat Ocon en Pérez elkaar stevig bevochten op de baan. In Canada ging het nog net goed, maar in Azerbeidzjan liepen de twee ook schade op. De touché kostte Force India toen een mogelijke overwinning.

Voor het team is de maat nu vol. Dit zal in de toekomst niet meer gebeuren, zegt Force India-kopstuk Otmar Szafnauer tegen Sky Sports. “We hebben ze tot nu toe laten racen, maar als ze daar niet mee om kunnen gaan, is dat afgelopen.