De kogel is door de kerk: Madrid staat vanaf 2026 op de kalender van de Formule 1. Het gaat om een stratencircuit, zo onthult organisator IFEMA. Daarmee verdwijnt het circuit van Barcelona van de kalender.

Het hing al langere tijd in de lucht dat de Formule 1 in Madrid neer zou strijken. De Spaanse hoofdstad liep openlijk te lobbyen om de koningsklasse van de motorsport naar zich toe te halen. De burgemeester stelde eerder al dat hij er alle vertrouwen in had, en andere betrokkenen lieten zich al ontvallen dat het eigenlijk al een voldongen feit was. Madrid was eerder al de gaststad van een speciale Formule 1-tentoonstelling. Deze tentoonstelling vond plaats in het conferentiecentrum IFEMA. 

Grand Prix van Spanje

Op dinsdag maken organisator IFEMA en de Formule 1 het nieuws dan eindelijk officieel. Madrid gaat een straatrace organiseren, in navolging van andere nieuwe stratencircuits zoals Las Vegas en Miami. Het circuit is zo’n 5.5 kilometer lang en slingert door de straten van Madrid. De verwachte pole-tijd is volgens de aankondiging 1 minuut en 32 seconden. Dat is vergelijkbaar met de tijden op Suzuka en in Las Vegas.

Er zal ruimte zijn voor zo’n 100.000 toeschouwers per dag. Dat is 40.000 minder dan er bij Barcelona terecht kunnen. Volgens de Formule 1 zal de capaciteit echter op termijn uitgebreid worden naar 140.000. Madrid heeft een contract gesloten om de race tot en met 2035 te organiseren. 

In de aankondiging wordt er weinig gezegd over het circuit van Barcelona-Catalunya, maar het is duidelijk dat Madrid voortaan de Grand Prix van Spanje organiseert. Het circuit – waarop Max Verstappen in 2016 zijn eerste overwinning behaalde – verdwijnt daarmee voor het eerst sinds 1992 van de kalender. Barcelona heeft nog een contract tot en met 2025.

‘Wij verdienen F1, en F1 verdient Madrid’

“Madrid is een ongelooflijke stad met een geweldig sportief en cultureel erfgoed”, stelt F1-CEO Stefano Domenicali. “Met de aankondiging van vandaag begint een spannend nieuw hoofdstuk voor F1 in Spanje.” FIA-president Mohammed Ben Sulayem voegt daar aan toe: “Moderne Formule 1-auto’s die racen op een nieuw circuit in de Spaanse hoofdstad Madrid is een aanlokkelijk vooruitzicht.”

Ook de lokale politici zijn blij met de race. “Met de aankondiging van de Grand Prix gaat Madrid de toekomst in”, stelt de burgemeester van Madrid. “We sluiten ons aan bij de exclusieve groep van steden die vandaag de dag gastheer zijn van de Formule 1. We weten dat F1 meer is dan een race. Ik heb er alle vertrouwen in dat Madrid deze taak aankan. Niet alleen omdat we een spektakel van de omvang van de F1 verdienen, maar ook omdat de F1 een stad verdient met de energie, het karakter en de passie van Madrid.”

Bekijk hier alvast de volledige F1-kalender voor 2024