Olav Mol liep al lang rond met plannen voor een Nederlandstalig boek over Ayrton Senna. Samen met coauteur Erik Houben heeft Ziggo’s F1-commentator zijn volgende werk uitgebracht. “Senna was apart en heel speciaal.”

Olav, waarom wilde jij een boek over Senna schrijven?
“Er zijn ontzettend veel mensen die zijn naam kennen en er zijn veel mensen die hem hebben zien racen. Maar ik denk dat er méér mensen zijn die alleen zijn naam kennen en weten dat hij een groot coureur was die is overleden in een wedstrijd. Toen ik erachter kwam dat er eigenlijk nog nooit een Nederlands boek over hem gemaakt was, dacht ik: dit is wel een man waar dat over kan. Want er moet wel een verhaal zijn, en bij Senna is dat er.”

Olav Mols nieuwste boek gaat over de legendarische Ayrton Senna. Foto: Peter van Egmond.

Genoeg verhalen, lijkt me.
“We zijn een aantal hele mooie, gekke en leuke verhalen gekomen. Over hoe hij was… We hebben gepraat met coureurs die tegen hem geracet hebben voordat hij in de Formule 1 kwam, waarbij ze zeggen: hij was superaardig, maar op de baan reed hij je gewoon in tweeën. Zonder met zijn ogen te knipperen. Hij was meedogenloos, maar ook hard voor zichzelf.”

Wat voor soort boek moest het worden?
“Het is niet biografisch, alhoewel het wel beschrijft wat er allemaal is gebeurd, hoe hij begonnen is en wat hij daarvoor heeft moeten doen en laten. Er is natuurlijk ontzettend veel over Senna gepubliceerd in het Engels. Daar hebben we een aantal dingen uit moeten halen, want die interviews kun je niet overdoen. Maar het gaat natuurlijk vooral om eigen bevindingen, we hebben veel research gedaan. Erik Houben, met wie ik het boek heb geschreven, heeft vier maanden in Brazilië gezeten en is gaan graven en praten. Hij is de wijken ingegaan langs de plekken waar Senna woonde. Daar kwamen dingen uit die ik nog niet wist. Kijk, we weten de drie grootste feiten: Senna is drievoudig wereldkampioen, had een zwaar gevecht met Alain Prost en is doodgegaan in de auto. Senna was apart en heel speciaal. Als je niks van hem zou weten en het boek leest, denk ik dat je denkt: wauw, wat jammer dat ik hem niet heb gekend.”

In het nieuwste nummer van Formule 1 lees je behalve het complete interview met Olav Mol ook een uitgebreide voorpublicatie van het boek dat Mol en Erik Houben over de legendarische Braziliaan hebben geschreven. FORMULE 1 nr. 8 ligt nu in de winkel of is hier te bestellen. Het boek van Mol en Houben is hier als pre-order verkrijgbaar.