Het voortbestaan van de Australische Grand Prix in Melbourne is al jaren een heikel punt, aangezien de plaatselijke overheid de financiële gaten moet opvullen en niet gelukkig is met het contract voor de race. Volgens Ron Walker, de organisator van de race, valt het echter wel mee met de kosten.

 

De Grand Prix van Australië, ook dit jaar weer de seizoensopener, lijdt al jaren verlies omdat de organisatie moeite heeft sponsoren voor het evenement te vinden. Om die reden moet er staatsgeld in de race op het Albert Park stratencircuit gestopt worden, en dat zint de beleidsbepalers van de staat Victoria, waar Melbourne gelegen is, niet.

 

Dat er jaarlijk een miljoenenbedrag van naar verluidt rond de 30 miljoen dollar naar de bankrekening van Bernie Ecclestone moet worden overgeschreven om het Formule 1-circus te mogen ontvangen, steekt de overheid evenzeer, want de totale kostenpot voor de staat zou daardoor – zo schat Walker – rond de 55 miljoen dollar per jaar liggen.

 

Dat is natuurlijk veel geld, dus dat er twijfel bestaat over het voortbestaan van de race en het verlengen van het in 2015 aflopende contract met Ecclestone, is niet verwonderlijk.

 

In interview met The Australian roept race-organisator Walker nu echter op om eens rustig naar alle voor- en nadelen én de financiële cijfers te kijken: “Vergeleken met het organiseren van het Australian Open, vallen de kosten van de Formule 1-race namelijk heel erg mee”, verwijst hij naar het eveneens in Melbourne gehouden tennistoernooi.

 

“Er is door de jaren heen namelijk al meer dan een miljard geïnvesteerd in het tennis in Victoria”, haalt Walker aan. “De schuldenlast daarvoor bedraagt alleen al honderd miljoen dollar, terwijl het contract voor de Australian Open ook nog eens tot en met 2036 verlengd is voor een som van 368 miljoen dollar.”

 

“De Grand Prix mag dan wel duur lijken, maar het tennis is dat dus ook. Vreemd genoeg hoor je daar echter nooit iemand over, terwijl de totale kosten voor het tennis dus ruim boven het miljard uitstijgen.”

 

Walker hoopt dan ook dat de staat en Victoria’s premier Ted Baillieu inzien dat de race relatief gezien niet zo duur is en veel nut heeft voor Australië en Melbourne, zodat ze besluiten om de toekomst voor de race voor langere tijd te garanderen: “Want uiteindelijk beslist de premier of de race een goede investering is en het contract verlengd moet worden”, weet Walker, die erop zinspeelt dat er wel met Ecclestone onderhandeld kan worden over het bedrag dat hij opstrijkt om de Formule 1 naar Australië te brengen.