De Grand Prix van Australië gaat niet verhuizen en zal de komende jaren gewoon op het circuit van Albert Park in Melbourne verreden blijven worden, zo stelt de overheid.

 

De race in Melbourne, die al sinds 1996 op de Formule 1-kalender staat, staat ondanks een doorlopend contract al enkele jaren onder druk.

De Grote Prijs is in de eerste plaats namelijk te duur voor de plaatselijke overheid van de staat Victoria, terwijl er ook plannen bestaan om een permanent circuit aan te leggen in het nabij Melbourne gelegen Avalon.

Ondanks dat heeft Louise Asher, het voor toerisme en grote evenementen verantwoordelijke parlementslid van de staat, tijdens een budgetbijeenkomst van de overheid echter aangegeven dat de race niet van locatie zal veranderen: “De Grand Prix blijft in Albert Park”, beklemtoont zij.

“De Formule 1-race is namelijk één van de redenen dat Melbourne tegenwoordig zo bekend is”, legt Asher uit, waarna ze verder aanvoert dat het verhuizen van de race naar een vaste racelocatie zoals Avalon een kostenplaatje van zo’n 225 miljoen euro met zich meebrengt.

De bewindsvrouw verklaart desondanks wel dat er op langere termijn nog onderhandeld moet worden over een nieuw contract. De huidige overeenkomst loopt tot en met 2015, maar de Australiërs zijn er eigenlijk niet tevreden mee en willen voor de jaren daarna betere financiële voorwaarden hebben.

“Het contract dat de vorige regering heeft afgesloten, is erg prijzig”, vindt Asher. “Ik denk dat de belastingbetalers een stuk beter af zouden zijn als er minder geld naar Bernie Ecclestone zou gaan, en meer naar de staat. Tijdens de volgende onderhandelingen gaan we het dan ook hard spelen.”