Max Verstappen heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Italië de vijfde tijd gereden. Net als in de ochtendsessie bleef de Red Bull-coureur teamgenoot Daniel Ricciardo voor.

Verstappen was met zijn beste rondetijd van 1:23,732 bijna drie tienden van een seconde sneller dan de Australiër. Negen tienden zaten er tussen Verstappen en snelste man Lewis Hamilton. De Nederlander reed ruim 1,2 seconden van zijn snelste tijd uit de eerste vrije training af.

Tijdens de tweede vrije training op Monza maakte Verstappen voor het eerste kennis met de speciale testcompound van Pirelli, die het bandenmerk gebruikt om de officiële racebanden minder schadegevoelig te maken.

Lang in de pits
Al snel ruilde Verstappen de experimentele banden in voor een set softs. Weer iets later ging hij het circuit op met een set supersofts. Daarop reed hij zijn snelste rondetijd. Vervolgens was het tijd voor een lange run op een set gebruikte supersofts. Als laatste reed Verstappen een run op gebruikte zachte Pirelli’s. Zijn snelste tijd verbeterde hij in het laatste half uur niet meer.

Verstappen stond tijdens de tweede vrije training relatief lang in de pits, onder andere doordat de monteurs druk sleutelden aan de achtervleugel van zijn RB12. De Nederlander kwam uiteindelijk tot 25 rondjes. Alleen Fernando Alonso en Esteban Ocon reden er minder, maar zijn kampten met technische problemen. Jolyon Palmer rondde Monza liefst 45 keer.