Max Verstappen heeft in de kwalificatie voor de Grand Prix van de Verenigde Staten de zesde tijd genoteerd. Dankzij zijn gridstraf zal de Nederlander echter in de achterste regionen van de startgrid te vinden zijn.

De eerste poging van Max Verstappen om in Q1 een serieuze tijd op de klokken te zetten, wordt gehinderd door verkeer om hem heen. “Ik moet deze ronde laten schieten, het is chaos hier op de baan”, roept Verstappen tegen het team. “Geen probleem, maar dan moet je volgende ronde ‘m wel zijn”, reageert men.

En zo geschiedt het ook. Op de ultrazachte band en voorzien van de nieuwste specificatie Renault-motor noteert Verstappen kortstondig de snelste tijd, want het is Lewis Hamilton die niet veel later op de superzachte Pirelli’s onder de tijd van de Nederlander duikt. Diens tijd staat echter en is scherp genoeg voor een plekje in Q2.

In die tweede kwalificatiesessie kiest Verstappen voor supersofts onder zijn RB13. Mocht hij zich daarmee plaatsen voor Q3, kan hij op de iets hardere compound de race aanvangen met een wat langere eerste stint, hetgeen gezien zijn gridstraf een tactische keuze is. Verstappen noteert de zesde tijd, waarmee hij voor het eerst dit weekend in een sessie langzamer is dan teamgenoot Daniel Ricciardo die ‘gewoon’ op de zachtste compound in de rondte gaat.

Verstappen houdt met zijn strak gereden ronde vast aan de zesde plaats, en dus jaagt hij niet veel later in Q3 op schadebeperking. Zijn eerste run levert hem een 1:33.868 en de vijfde tijd op. Als hij met zijn tweede getimede ronde bezig is, is het Daniel Ricciardo die als een duveltje uit een doosje opduikt op P4. Verstappen verbetert niet veel later zijn eigen snelste tijd, maar komt niet aan de tijd van de Australiër. Als ook Kimi Räikkönen nog onder de tijd van de Nederlander duikt, valt Verstappen terug naar de zesde plaats.

De zesde tijd in de kwalificatie wordt vanwege zijn gridstraffen de achttiende plaats op de startgrid. Hij start immers niet helemaal achteraan, omdat ook Nico Hülkenberg en Brendon Hartley gridstraffen ontvangen.