GP2-kampioen Jolyon Palmer baalt van ‘de realiteit van de Formule 1’. Het steekt de Brit dat het om geld draait en hij niet aan de bak komt, maar een coureur die hij heeft verslagen wel een racezitje heeft.

Palmer doelt daarbij op Felipe Nasr, de Braziliaan die voor 2015 onderdak heeft gevonden bij Sauber, ook al noemt Palmer hem aanvankelijk niet bij naam in zijn klaagzang tegenover Crash.net.

“Het is pijnlijk dat er komend seizoen mensen op de grid staan die ik heb verslagen, want ik was een ronde voor het eind van het jaar al zeker van het kampioenschap en won de titel volgens mij ook in stijl. Ik heb alles gedaan wat ik kon doen, maar toch is er een jongen die ik met afstand heb verslagen in tegenstelling tot mij wel in geslaagd een racezitje te veroveren omdat hij geld heeft en Sauber dat nodig had”, baalt Palmer nog na.

“Helaas is dat hoe het momenteel werkt in de Formule 1”, moppert Palmer, die er ‘niet te veel over wil en kan nadenken’. “Want daar word ik heel zuur van, dus het is beter dat ik me gewoon concentreer op wat ik wel in eigen hand heb en probeer het maximale uit mijn carrière te halen”, beseft de jongeling die zich er al bij lijkt te hebben neergelegd dat hij genoegen moet nemen met een reserverol en daarover met Force India in gesprek is.

Desgevraagd geeft de Brit echter nog wel te verstaan dat hij het ‘een slecht signaal’ vindt dat recente GP2-kampioenen niet meer weten door te stoten, terwijl lager geklasseerde coureurs met geld daar wel toe in staat zijn. “Het maakt zo’n titel een stuk minder waard”, weet Palmer, ondanks dat ook hij wel kan inzien dat het in zee gaan met pay drivers voor veel teams een kwestie van overleven is.

Palmer benadrukt ondanks zijn kritiek overigens nog wel dat hij denkt dat Nasr ‘een goede coureur is die waarschijnlijk ook wel een plekje in de Formule 1 verdient’. “Maar aangezien ik hem verslagen heb, zou dat toch ook voor mij moeten gelden?”, vraagt hij zich tot slot hardop af.

Doorstroom uit de GP2
Het is een trend van de laatste paar jaar dat de GP2-kampioen niet meer (automatisch) doorstroomt naar de Formule 1, terwijl lager geklasseerde coureurs met geld wel weten door te stoten.

Palmers voorgangers Fabio Leimer (kampioen in 2013) en Davide Valsecchi (de kampioen van 2012) wisten de stap naar de Formule 1 ook al niet te maken, terwijl de in de GP2 lager geklasseerde coureurs Giedo van der Garde, Esteban Gutiérrez, Max Chilton en Marcus Ericsson de afgelopen jaren wel racezitjes in de koningsklasse wisten te vinden. Nu herhaalt deze trend zich dus met Palmer en Nasr.