Kersvers GP2-kampioen Jolyon Palmer komt volgende week namens Force India in actie bij de testsessie in Abu Dhabi. Een dag later is het de beurt aan de Australische Formule 3-coureur Richard Goddard.

Voor Palmer, wiens vader in de jaren ’80 Formule 1 reed voor onder meer Tyrrell, wordt het zijn eerste keer in een Formule 1-auto. Hij is vastberaden iets van zijn debuut te maken: “Ik heb heel hard gewerkt voor een kans als deze, en nu wil ik het team helpen alles uit de test te halen. Force India toont vertrouwen door mij deze kans aan te bieden, en ik kijk er naar uit daar wat voor terug te doen.”

“Dit team heeft altijd een kans gegeven aan jong talent”, gaat Palmer verder, “dus ik hoop dat deze gelegenheid deuren voor me opent.” In oktober toonde de 23-jarige Engelsman zich nog overtuigd van de kans op een Formule 1-stoeltje voor volgend jaar. “Ik weet zeker dat het erin zit”, zei hij daar toen over.

Daar is Force India-teambaas Vijay Mallya het mee eens. “Ik heb Jolyon dit seizoen nauwlettend in de gaten gehouden in de GP2. Hij is duidelijk een groot talent, dat een kans verdient in de Formule 1”, aldus de rijke Indiër.

Waar Palmer op dinsdag de Force India mag besturen, stapt op woensdag Richard Goddard in. De 22-jarige Australiër kwam dit jaar uit in het Europees Kampioenschap Formule 3, waar hij het opnam tegen mannen als Max Verstappen, Esteban Ocon en Lucas Auer. Al te hoge ogen gooide Spike, zoals zijn bijnaam luidt, niet: hij werd drieëntwintigste in het kampioenschap, met als beste resultaat een negende plaats.