Q1 van de kwalificatie wordt te vaak door de topteams verpest voor de renstallen die proberen aan te haken bij de middenmoot. Dat vindt Jolyon Palmer.

De Renault-coureur baalt er van dat er in Q1 vaak fouten worden gemaakt door coureurs van topteams waar de mindere teams vervolgens hinder van ondervinden, zo vertelt hij.

Palmer wijst daarbij als voorbeeld naar de kwalificatie van afgelopen zaterdag in Bakoe, waar Lewis Hamilton in Q1 met een fout voor gele vlaggen zorgde, waardoor Palmer een snel rondje moest afbreken.

Formula One World Championship 2016, Round 8, European Grand Prix, Baku, Azerbaijan, Saturday 18 June 2016 - Jolyon Palmer (GBR) Renault Sport F1 Team RS16.

Palmer kwalificeerde zich in Bakoe als laatste. Volgens de Brit mede omdat Hamilton voor een gele vlag zorgde.

“Dat was frustrerend, want hij was duidelijk snel genoeg om toch wel door Q1 te komen”, stelt Palmer, die vindt dat Hamilton daarom misschien niet tot het uiterste had moeten gaan, met zijn fout tot gevolg.

“Het is vervelend dat er op zo’n manier gele vlag-situaties ontstaan in wat voor ons misschien de enige kwalificatiesessie is. Wij hebben er echt last van als onze kwalificatie op zo’n manier verstoord wordt.”

“De topteams kunnen rondjes doen die een seconde trager zijn dan wat hun top is, en dan halen ze Q2 alsnog”, herhaalt Palmer, die baalt van hoe topteams – los van hoe snel ze zijn – Q1 qua instelling ‘als een vrije training zien’.