De zon schijnt weer bij het team van Sauber. Na het dramatische 2014 en de juridische strijd met Giedo van der Garde, zijn de resultaten op de baan genoeg reden voor eigenaar Peter Sauber om weer vertrouwen in de toekomst van zijn team te hebben.

Na in heel 2014 geen punten te hebben gescoord en vlak voor het begin van seizoen 2015 juridisch overhoop te hebben gelegen met Giedo van der Garde, scoorde Sauber in de openingsrace van het jaar prompt veertien punten. Daarna werd de zaak met Van der Garde geschikt en scoorde Sauber ook in race drie – in China – weer met zowel Felipe Nasr als Marcus Ericsson, waardoor teameigenaar Peter Sauber weer kan lachen.

“We zijn weer helemaal terug”, glundert hij ten overstaan van het Zwitserse Blick. “Dit voelt echt geweldig. Met het resultaat uit China hebben we bewezen dat het eerdere succes in Australië geen toeval was”, constateert Sauber, die toegeeft dat er in China wel een beetje geluk bij kwam kijken: “Maar daar moet je gewoon van profiteren zodra het zich voordoet.”

Dat Sauber weer om de punten meedoet, is volgens de Zwitser te danken aan het feit dat zijn formatie over de hele lijn sterker is geworden. “In de eerste plaats is er de Ferrari-motor, die duidelijk een stuk krachtiger is. We hebben daardoor een grote stap gezet, maar het chassis is ook beter en het team heeft de zaakjes qua strategie tevens een stuk meer op orde.”

Ook de coureurs, Felipe Nasr en Marcus Ericsson, hebben voor een stap vooruit gezorgd, stelt Sauber. “Het is niet zo dat we met Esteban Gutiérrez en Adrian Sutil vorig jaar slechte coureurs hadden, maar zij waren niet echt tot op het bot gemotiveerd. Nasr en Ericsson zijn dat wel, hetgeen veel verschil maakt. Felipe is bovendien een coureur met veel potentieel, terwijl Marcus niet veel voor hem onderdoet. Dat stemt ons allemaal zeer tevreden.”

De huidige vierde plek bij de constructeurs is volgens Peter Sauber realistischerwijs niet vast te houden: “Maar zelfs een zesde plek in de eindstand zou voor ons al geweldig zijn, en bovendien ontzettend waardevol met oog op onze toekomst”, zegt hij, verwijzend naar het bijbehorende prijzengeld.

Ondanks dat het op de baan beter gaat met Sauber, blijft de financiële situatie van het team nog penibel, zo erkent de teameigenaar. “Dat geldt echter niet alleen voor ons, maar ook voor teams als Lotus en Force India. Het blijft in dat opzicht moeilijk”, besluit Sauber, die ook met die twee formaties samenwerkt om te proberen voor kostenbesparing en lastenverlichting in de Formule 1 te zorgen.