Vitaly Petrov sleepte tijdens de chaotische Grand Prix van Brazilië de elfde plaats in de wacht, waarmee hij Caterham van de tiende plek bij de constructeurs – en veel extra prijzengeld – heeft verzekerd.

“Toen ik uit de auto stapte, wilde iedereen me kussen”, lacht Petrov in gesprek met Sky Sports F1. “Voor ons is dit echt een geweldige dag. Makkelijk was het niet, maar we hebben tijdens de race de juiste beslissingen gemaakt en dat was beslissend voor onze wedstrijd.”

Petrov vocht in de slotronden overigens een rechtstreeks duel uit om plaats elf (en dus plaats tien in het constructeurskampioenschap) met Charles Pic, in Brazilië nog uitkomend voor rivaal Marussia, maar voor volgend jaar al vastgelegd door Caterham.

De suggestie dat Pic misschien even inhield om zijn nieuwe team te matsen, wijst Petrov echter van de hand. “Het was namelijk zeker niet eenvoudig om hem in te halen, maar ik had het voordeel dat ik over KERS kon beschikken en bij het uitkomen van bocht drie dus sneller was.”

Waar Petrovs strategie goed uitpakte, was het tegendeel het geval voor teamgenoot Heikki Kovalainen. “Voor het team is dit een goed resultaat, maar voor mij persoonlijk was het een slechte race. We hebben met de pitstops namelijk telkens de verkeerde keuzes gemaakt”, verklaart de Fin – hij kwam als veertiende aan de finish – tegenover de pers uit zijn thuisland.

Of het behalen van de tiende plaats bij de constructeurs nog gevolgen heeft voor de huidige coureurs, van wie er in ieder geval één moet vertrekken, wil Caterham-kopstuk Riad Asmat niet prijsgeven aan Sky Sports: “We hebben nog niet besloten wie volgend jaar in onze tweede auto zit. We moeten namelijk nog met het bestuur bij elkaar komen en alle plus- en minpunten afwegen.”