Stéphane Kox heeft haar helm en overall voorlopig ingeruild voor een camera en microfoon, en de GT-racerij voor de Formule 1-paddock waar ze dit jaar als pitreporter haar ‘debuut’ maakt voor de nieuwe rechtenhouder Viaplay. “Die eerste keer live wordt spannend.”

Het is een nieuwe uitdaging, vertelt ze in gesprek met FORMULE 1 Magazine voor de seizoengids 2022. Natuurlijk, als coureur is ze zelf veelvuldig geïnterviewd en ze is spreekwoordelijk opgegroeid op het circuit. De omgeving is dus bekend, maar de rol nieuw. Tijdens de wintertest in Barcelona heeft ze al een voorproefje van het werk in de paddock gekregen, straks in Bahrein wacht the real deal. “Die eerste keer live wordt spannend”, erkent ze, “maar ik weet wat mensen mij vragen als ik uitstap en dat is geen rocket science.”

Ze kan zich als coureur natuurlijk ook goed in de Formule 1-rijders verplaatsen, vertelt ze. “Je komt vol adrenaline uit zo’n auto. Of je nou hebt gewonnen of gecrasht bent, er gaat veel emotie door je heen. Ik hoef dus niet met een ingewikkelde vraag te beginnen, zij hebben mij waarschijnlijk genoeg te vertellen. En ik zal ze benaderen zoals ik graag benaderd wil worden.” Dat ze zelf ook racet, zegt Kox, “daar hoef ik niet mee te koop te lopen. Ik ben immers het nieuws niet. Ik ben alleen degene die het nieuws overbrengt. Daarbij kan ik alles denk ik wel goed vertolken omdat ik de wereld goed ken.”

Wennen

Zowel voor de coureurs die ze tegenover zich krijgt als voor de kijkers thuis zal het natuurlijk wel even wennen zijn. Nadat Jack Plooij jarenlang de pitreporter van dienst was voor Ziggo Sport, doet Kox het nu Viaplay de live-rechtenhouder is. “Mensen zijn gewoontedieren”, weet ze. “Ik denk echter niet dat wennen per se slecht is. As we straks bijvoorbeeld op Imola zijn, denk ik dat de coureurs niet meer gek opkijken als ik voor ze sta. Ik hoop gewoon dat ik de juiste snaar bij ze kan raken, we iets kunnen opbouwen.” Voor het publiek geldt hetzelfde. “Ik hoop dat het publiek ons de kans geeft om te groeien in wat we doen.”

In de seizoengids 2022 van FORMULE 1 Magazine lees je het complete interview met Stéphane Kox. Daarin vertelt ze meer over de visie van Viaplay, hoe ze pitreporter is geworden én hoe haar achtergrond als coureur en haar rechtendiploma daar wellicht bij helpen. ‘Ik pretendeer niet dat ik gelijk weet hoe alles moet’. De seizoengids 2022 van FORMULE 1 Magazine is nu in de winkel te koop of hier te bestellen!