De eigenaren van het Autodromo Internacional do Algarve zijn in gesprek met Formule 1 over een Grand Prix van Portugal. Nog niet eerder organiseerde dit circuit een Grand Prix, maar ze zijn er klaar voor zeggen ze zelf.

Onder leiding van Sean Bratches en Ross Brawn werkt de Formule 1 aan een nieuwe samenstelling van de kalender. Zo keert de Formule 1 volgend jaar terug naar Duitsland en Frankrijk, maar voor de langere termijn zijn er nog meer gegadigden. Nu zijn zij ook in gesprek met de eigenaren van het circuit in de Algarve.

De laatste Grand Prix van Portugal vond plaats in 1996 op het circuit van Estoril, waar tussen 1984 tot 1996 dertien Grand Prix werden georganiseerd. In tijden dat Jacques Villeneuve in een Williams-Renault naar de eindzege reed. Tijden veranderen, maar Portugal wil weer de concurrentie aangaan met de andere Europese circuits.

Het nieuwe circuit in Portimao is niet helemaal onbekend terrein voor de Formule 1. In 2008 en 2009 hebben onder andere Ferrari, McLaren, Toyota, Renault, Toro Rosso en Williams op dit circuit hun wintertests gereden.

De Formule 1 breidt langzaamaan de kalender uit van 20 races nu naar 21 races in 2019. “Wij zouden graag nog boven de 21 races per kalender jaar uit gaan, maar we moeten goed kijken naar de vraag en aanbod van de circuits,” legt Formule 1-directeur Brawn uit aan Autosport. “We proberen de kalender optimaal te verspreiden over de regio’s Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië.”

Dit betekent voor volgend seizoen dus twee Europese Grand Prix erbij. De Grand Prix van Frankrijk zal worden verreden op het circuit van Paul Ricard. En na een jaar van weggeweest zal de Grand Prix van Duitsland weer plaatsvinden op de Hockenheimring. De Grand Prix van Maleisië verdwijnt van de kalender.