Het is na de tragische dood van F2-coureur Anthoine Hubert gistermiddag eigenlijk bijzaak maar er wordt vanmiddag ‘gewoon’ geracet. Charles Leclerc zal ongetwijfeld alles in het werk zetten om zijn eerste overwinning te noteren maar, belangrijker, het ultieme eerbetoon aan zijn generatiegenoot willen geven. 

Lees ook: F2-coureur Anthoine Hubert overleden na ernstig ongeluk op Spa

Foto: Motorsport Images

Het is na Bahrein en Oostenrijk alweer de derde pole position voor Charles Leclerc. Beide keren was hij dichtbij een overwinning: in Bahrein gooide motorpech roet in het eten en in Oostenrijk passeerde Max Verstappen de Monegask enkele ronden voor het einde. Gezien de suprematie van Ferrari moet Leclerc dit toch kunnen afmaken. Je durft het bijna niet te zeggen, alleen tactische inschattingsfout aan de pitmuur zou die eerste zege in de weg kunnen staan.

En vergeet niet wie er naast Leclerc staat. Een getergde Sebastian Vettel had de pole position binnen handbereik maar verknalde zijn kansen in de laatste sector. Vorig jaar Spa was de laatste keer dat Vettel een race won. Die slag won hij vooral in de eerste ronde, ook toen startte hij van de tweede plek en verschalkte hij Hamilton in de eerste ronde op Kemmel.

Lees ook: Verstappen ziet Red Bull achterlopen op concurrentie: ‘We komen vermogen tekort’

Sprint in eerste ronde
Vettel zal daar ongetwijfeld weer op loeren, net als Lewis Hamilton en Valtteri Bottas daarachter. Mercedes kwam te kort over één ronde maar liet vrijdag zien in de longruns misschien wel sneller te zijn dan Ferrari. Max Verstappen lijkt in ieder geval genoegen te moeten nemen met een figurantenrol. Zijn Honda-motor haperde op de zaterdag en lijkt niet te zijn opgewassen tegen al het spierballengeweld van Ferrari en Mercedes.

Foto: Motorsport Images

Hij zal tijdens de sprint naar Les Combes overigens goed in zijn spiegels moeten kijken want Kimi Räikkönen en Sergio Perez noteerden zaterdag beiden een hogere topsnelheid dan de Nederlander. En wat kan Alexander Albon vanuit het achterveld, hij zal starten van de 18e plek. Kan hij wat Pierre Gasly meerdere keren naliet, rechtstreekse gevechten in zijn voordeel beslissen met inhaalmanoeuvres?

Lees ook: Leclerc leidt Ferrari naar één-twee in de kwalificatie in Spa

Wat doet het weer?
En Spa blijft Spa, in La Source kan de zon schijnen terwijl het in Malmedy regent. Er wordt wat regen voorspeld, vooral in de ochtend weliswaar maar het weer laat zich in de Ardennen moeilijk lezen. Zeker is wel dat de omstandigheden anders zullen zijn dan vandaag: zo’n tien graden koeler.

En het blijft natuurlijk een mechanische sport, anno 2019 zie je niet veel motoren de geest geven maar dit weekend is dat anders. Robert Kubica liet zaterdag een nieuwe Mercedes-motor ploffen, die van Sergio Perez spuwde vrijdag vlammen en ook Lewis Hamiltons (oudere) Mercedes-motor pruttelde in VT1. Antonio Giovinazzi was zaterdag in Q1 het slachtoffer van motorpech. Ferrari, Mercedes en ook Verstappen rijden nog met oudere versies van hun motoren maar technisch malheur ligt op de loer.

Wat er precies gepland is wat betreft een eerbetoon aan Hubert, is nog niet gecommuniceerd. Zeker is wel dat de gebeurtenissen van zaterdag een donkere zaterdag werpen op de race die begint om 15.10 uur.