Max Verstappen heeft op onnavolgbare wijze de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Nederlander deed niks verkeerd. Dat in tegenstelling tot de Mercedes-coureurs die elkaar van de baan af reden. Räikkönen en Vettel maakten het podium compleet.

Menigeen zal op voorhand van de race het scenario van de start lachend hebben uitgedacht. Maar de Mercedessen gaan elkaar toch niet echt van de baan af rijden? Nee toch? Wel dus. Een betere start van zijn eerste Red Bull-race kan Max Verstappen zich dan ook niet wensen. Na de eerste ronde ligt de Nederlander op de tweede plaats achter teamgenoot Daniel Ricciardo.

En de Mercedessen dan? Die maken elkaar het leven bijzonder zuur. Nico Rosberg pakt in de run naar de eerste bocht de leiding, maar Lewis Hamilton komt beter uit bocht drie en stuurt naar binnen om een aanval op zijn teamgenoot op te zetten. Nico Rosberg verdedigt en dwingt Hamilton het gras op, waardoor de Engelsman de controle verliest en in zijn schuiver Nico Rosberg meeneemt.

Red Bull 1-2-3
Max Verstappen zelf neemt geen risico’s bij de start. De Nederlander moet zelfs kortstondig Sebastian Vettel voor zich dulden, maar in bocht drie gaat hij hem buitenom weer voorbij. Carlos Sainz profiteert ook optimaal van de schermutselingen. Als Bernd Mayländer in de safety car het veld opvangt, ligt hij al derde. De Spanjaard vormt zo bij de herstart een buffer tussen het Red Bull-duo en de Ferrari-coureurs op de plaatsen vier en vijf.

De Spanjaard in dienst van Toro Rosso houdt lang genoeg stand om de Red Bull-coureurs een voorsprong van drie seconden te gunnen op Sebastian Vettel. Maar tegen twee aanstormende Ferrari’s met DRS-systeem is hij uiteindelijk niet opgewassen.

Van het Red Bull-tweetal gaat Ricciardo als eerst naar binnen. Dat betekent dat Max Verstappen kortstondig het veld aanvoert. Niet veel later duikt hij ook zelf naar binnen, waarna hij achter Ricciardo als vierde terug de baan op komt. Samen gaan ze Romain Grosjean, die plots op de tweede plaats rijdt, voorbij, waarna Vettel de leiding uit handen geeft als hij zijn eerste stop maakt.

www.sutton-images.com The cars of race retirees Lewis Hamilton (GBR) Mercedes-Benz F1 W07 Hybrid and Nico Rosberg (GER) Mercedes-Benz F1 W07 Hybrid at Formula One World Championship, Rd5, Spanish Grand Prix, Race, Barcelona, Spain, Sunday 15 May 2016.

Het was al snel klaar voor de twee Mercedes-bolides en hun bestuurders.

Onderwijl verzamelt iedereen die iets te zeggen heeft binnen het team van Mercedes zich om tezamen met Lewis Hamilton en Nico Rosberg het gebeuren in de eerste bochtencombinatie te bespreken. Wordt vervolgd…

Top drie schuift in elkaar
Op de medium compound hengelt Vettel Verstappen langzaam maar zeker binnen, maar de Nederlander rijdt op zijn beurt ook richting de achtervleugel van Ricciardo. Van een aanval van één van de twee komt het niet, in ieder geval niet voordat Ricciardo zijn tweede stop maakt. Vettel volgt een ronde later, terwijl Verstappen als leider aanzienlijk langer doorrijdt. Als ook hij uiteindelijk voor de tweede keer de pits opzoekt, valt hij terug naar P4. Kimi Räikkönen volgt een ronde later voor zijn tweede en geeft daarmee direct de derde plaats weer aan de Nederlander.

De derde stop van Vettel volgt kort op de tweede stop van Verstappen. P2 is dan weer voor de Nederlander. Hij herovert de leiding als ook Ricciardo voor de derde keer naar binnen gaat. Kimi Räikkonen rijdt op de tweede plaats het gaat naar Verstappen echter volledig dicht, maar weet bij het opkomen van het rechte stuk niet dicht genoeg bij de Red Bull te blijven om te profiteren van zijn DRS-systeem. Het tweetal is opnieuw in staat om langer door te rijden op de medium banden van Pirelli en tracht er de race op uit te rijden.

Ook Vettel en Ricciardo maken er een knetterhard Ferrari/Red Bull-duel van. De Australiër op de vierde plaats dringt aan bij de Duitser en de eerste de beste inhaalpoging levert zelfs een aanrijding op, zonder al te grote gevolgen. Het duel om de tweede plaats kent echter een droevig einde als Ricciardo lek rijdt.

Het gevecht om de derde plaats zorgt ervoor dat het leidende tweetal onderling uit mag maken wie er met de overwinning vandoor gaat. Maar wat Räikkönen ook probeert, hij slaagt er niet in iets te doen aan de leidende positie van Max Verstappen. Zodoende wordt de Nederlander de jongste Grand Prix-winnaar ooit!

Formula One World Championship 2016, Round 5, Spanish Grand Prix, Barcelona, Spain, Sunday 15 May 2016 - Race winner Max Verstappen (NLD) Red Bull Racing celebrates in parc ferme.