Valtteri Bottas heeft in de Grand Prix van Oostenrijk de tweede overwinning uit zijn Formule 1-carrière geboekt. De Mercedes-coureur bleef in een spannende slotfase Sebastian Vettel voor. Max Verstappen viel uit.

Bottas, die perfect weg kwam vanaf zijn pole position, leidde vrijwel de gehele wedstrijd. Hij bouwde in de eerste helft van de race een veilige marge op en stond de koppositie na zijn pitstop alleen kortstondig af aan Kimi Räikkönen. Bottas haalde zijn Finse landgenoot snel weer in. In de slotfase worstelde Bottas met versleten banden, waardoor Vettel erg dichtbij kon komen. Hij bleef de Ferrari-coureur net voor.

Daniel Ricciardo profiteerde van een slechte start van Kimi Räikkönen door op te klimmen naar de derde plek. De Red Bull-rijder kwam snelheid tekort om te strijden voor een hogere plek op het podium. Maar hij was wél snel genoeg om de als achtste vertrokken Lewis Hamilton van het lijf te houden.

Veel scheelde het echter niet. Hamiltons banden waren net als die van Bottas flink versleten, maar de Brit was desondanks sneller dan Ricciardo. In de voorlaatste ronde was Hamilton er heel even voorbij, maar Ricciardo pakte hem terug. Het is voor Ricciardo zijn vijfde podiumfinish op rij. Räikkönen eindigde dertien seconden achter Hamilton op de vijfde plek.

Defecte koppeling
Max Verstappens race zat er al na een halve ronde op. Hij kwam erg slecht van zijn plek bij de start – door een defecte koppeling, zei de Nederlander achteraf. Vervolgens werd hij in de eerste bocht achterstevoren getikt door Fernando Alonso, die op zijn beurt was getorpedeerd door Daniil Kvyat. Verstappen kon verder, maar moest zijn bolide aan de kant zetten omdat de koppeling niet meer te redden was.

Sebastian Vettel verstevigt met de tweede plek zijn leidende positie in de WK-stand. Hij komt op 171 punten en heeft nu een voorsprong van 20 punten op Hamilton. Bottas is derde met 136 punten. Verstappen verliest een plek aan Sergio Pérez. Hij is nu zevende met 45 punten.

Romain Grosjean bezorgde het Haas-team zijn beste resultaat van het seizoen. De als zesde gestarte Fransman reed een strakke race, en kwam ook als zesde over de finish. Daarachter scoorden Esteban Ocon en Sergio Pérez de zevende dubbele puntenfinish voor hun renstal Force India. Williams-coureurs Felipe Massa en Lance Stroll finishten als negende en tiende, ondanks dat ze na een dramatische kwalificatie als zeventiende en achttiende waren vertrokken.