Valtteri Bottas heeft in Rusland de eerste Grand Prix van zijn Formule 1-loopbaan gewonnen. De Mercedes-coureur bleef Sebastian Vettel net voor. Max Verstappen eindigde als vijfde.

Na de kwalificatie-één-twee heerste er een feestsfeer bij Ferrari, maar daar maakte Bottas bij de start van de race in Sotsji direct een einde aan. De Fin pakte vanaf de derde plek de leiding. Daarna liep hij een paar seconden weg bij Vettel.

Vettel reed extreem lang door op de ultrasoftbanden van zijn eerste stint – hij stopte acht ronden later dan Bottas. Daardoor had de Duitse Ferrari-coureur in de slotfase versere banden. Hij zette Bottas flink onder druk en kwam zelfs binnen DRS-bereik van de Fin. Bottas hield het echter vol tot aan de finish. Met een minimale voorsprong: 0,6 seconde.

Eenzame race
Max Verstappen finishte de race, die feitelijk geen inhaalacties kende, als vijfde. Gestart vanaf de zevende plek, pakte hij bij het doven van de lichten direct twee plekken. Daarna reed de Nederlander een eenzame race. De Mercedessen en Ferrari’s voor hem waren onbereikbaar, terwijl Verstappen de rest van het veld eenvoudig op afstand reed.

Van teamgenoot Daniel Ricciardo had Verstappen weinig te duchten. Waar Verstappen bij de start twee posities won, verloor Ricciardo er twee. Vlak na de safetycarfase voor een crash van Jolyon Palmer en Romain Grosjean bij de start, vloog Ricciardo’s rechter achterrem in brand. In de pits werd snel duidelijk dat de Red Bull-coureur niet verder kon rijden.

Lewis Hamilton eindigde voor Verstappen op de vierde plek. Net als eerder in het weekend, kwam de Brit nooit echt goed in vorm. Vooral in de eerste stint had Hamilton het lastig. De temperaturen van zijn auto liepen snel op, waardoor hij het rustig aan moest doen. Later koelde Hamiltons Mercedes weer af, maar op de derde plek van Kimi Räikkönen kwam hij 25 seconden tekort.

Vettel behoudt leiding
Dankzij zijn tweede plek blijft Vettel de leider in de WK-stand. Hij heeft dertien punten voorsprong op Hamilton. Bottas blijft derde, voor Räikkönen. Max Verstappen verstevigt zijn vijfde plek, dertien punten voor stalgenoot Ricciardo.

In het constructeurskampioenschap pakte Mercedes de leiding terug van Ferrari, met een minimaal verschil van één punt. Force India deed dankzij een zesde plek van Sergio Pérez en een zevende van Esteban Ocon goede zaken. De renstal heeft de vierde plaats nu stevig in handen.

McLaren blijft vooralsnog puntloos. Voor de start al viel het doek voor Fernando Alonso. Zijn auto viel stil aan het einde van de opwarmronde. Een opsteker voor het Britse team was dat Stoffel Vandoorne de wedstrijd uitreed, op de veertiende plek.