Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Duitsland gewonnen. De beslissing valt net als in Hongarije al bij de start, waar polesitter Nico Rosberg niet goed van zijn plaats komt. Daniel Ricciardo en Max Verstappen flankeren Hamilton op het podium.

Net als in Hongarije kan Rosberg zijn poleposition niet verzilveren. Hamilton is veel beter weg en ook de Red Bulls schieten Rosberg voorbij. Verstappen verschalkt slinks zijn teamgenoot buitenom in de eerste bocht. Ricciardo heeft zijn handen vol om Rosberg van zich af te slaan en dat stelt Hamilton en Verstappen in staat een gaatje te slaan.

Radioverkeer is weer toegestaan en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Rosberg wordt eraan herinnerd zich aan het plan te houden voor de eerste vier ronden. Verstappen krijgt van zijn engineer te horen dat Hamilton instructies heeft gekregen op zijn banden te letten en dat hij dat dus beter ook maar kan doen.

Verstappen gaat als eerste van de koplopers naar binnen. Bij Mercedes is eerst Rosberg aan de beurt. Zijn stop gaat niet geheel vlekkeloos. Ricciardo volgt een ronde later en stapt over op de zachte banden. Ook Hamilton en de Ferrari’s kiezen ervoor de run op de zachte banden al vroeg in de race te doen.

Hamilton houdt de wedstrijd onder controle met een voorsprong van zo’n negen seconden op Verstappen. Ricciardo rijdt daar ruim een seconde achter, terwijl Rosberg daar weer een tel achter zit. Hij maakt na 27 ronden zijn tweede stop. Verstappen volgt een ronde later en blijft Rosberg nog net voor. Maar Rosberg grijpt direct zijn kans in de haarspeldbocht en schiet binnendoor.

Wanneer de Ferrari’s naar binnen gaan voor hun tweede stop, schuift Rosberg op naar de derde plaats op de baan. Ricciardo volgt even later en gaat terug naar de superzachte band. Ook hij komt achter Rosberg terecht, maar blijft Verstappen voor.

Hoewel Rosberg de ene snelste ronde na de andere noteert, heeft hij nog ruim vijf seconden achterstand op Hamilton. En daar komen er nog zeker vijf bij, want Rosberg krijgt een tijdstraf omdat hij Verstappen buiten de baan heeft geduwd bij de inhaalactie even eerder.

Verstappen laat Ricciardo, die op de snellere bandensoort rijdt, voorbij zodat hij de druk op Rosberg kan opvoeren. Met nog 22 ronden te gaan duikt Rosberg voor de laatste keer naar binnen. Hij moet eerst de vijfsecondenstraf inlossen en krijgt daarna een setje gebruikte zachte banden gemonteerd. Verstappen volgt een ronde later, gevolgd door Ricciardo.

Beide Red Bulls rijden de race uit op superzachte banden en slagen er daarmee in om Rosberg achter zich te houden en dus Hamilton te mogen vergezellen op het ereschavot. Ferrari kan geen vuist maken in Hockenheim en ziet Vettel en Räikkönen als vijfde en zesde over de streep komen. Nico Hülkenberg, Jenson Button, Valtteri Bottas, en Sergio Pérez maken de toptien compleet.