Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van België gewonnen. Op het circuit van Spa-Francorchamps bleef hij zijn titelrivaal Sebastian Vettel voor. Max Verstappen viel al na acht ronden uit.

Dankzij de zege, zijn vijfde van het seizoen, verkleint Hamilton zijn achterstand op WK-leider Vettel tot zeven punten. Het was de 58ste overwinning die Hamilton in zijn Formule 1-carrière behaalde.

Hamilton begon zijn tweehonderdste Grand Prix van pole position. Vlak na de start moest hij aan het einde van het Kemmel Straight een aanval van Vettel pareren. Daarna kon de Brit zijn leidende positie redelijk eenvoudig consolideren. Alleen omdat hij als eerste van de coureurs aan kop zijn eerste pitstop maakte, verloor hij kortstondig de leiding.

Toen hij de koppositie na de eerste serie bandenwissels weer terugkreeg, leek Hamilton de overwinning rustig binnen te kunnen halen. Vettel zat er anderhalve seconde achter, maar kon niet aanvallen.

Safety car
Toch moest Hamilton de laatste tien ronden nog flink zijn best doen. Een safety car, als gevolg van een botsing tussen de twee Force India’s, bracht het veld namelijk weer bijeen. Vettel waagde bij de herstart opnieuw een poging op Kemmel. Dankzij zijn krachtige Mercedes-aandrijving kon Hamilton er net voor blijven.

Tot aan de finish reed Vettel vervolgens op amper een seconde achter zijn concurrent. Een aanval kon hij echter opnieuw niet wagen, ondanks dat hij op snellere banden reed dan Hamilton. Aan de finish was het verschil twee seconden.

De safetycarfase was voor Daniel Ricciardo van cruciaal belang. Eerder in de race had de Red Bull-rijder de vierde plek in de schoot geworpen gekregen toen Kimi Räikkönen een stop-and-go-penalty van tien seconden kreeg. Bij de herstart won Ricciardo nog een plek: op Kemmel reed hij Valtteri Bottas voorbij. Ricciardo scoorde zijn zesde podium van het jaar, voor Räikkönen en Bottas.

Teleurstelling
Voor de vijfde keer dit jaar kreeg Max Verstappen te maken met mechanische pech. Al na acht ronden viel de Red Bull van de Nederlander stil, waarschijnlijk door een kapotte Renault-motor. Op dat moment reed hij op de vijfde plek. Verstappen, van diezelfde plek vertrokken, blokkeerde na de start een aanval van Ricciardo.

Ook voor Fernando Alonso eindigde Spa in een grote teleurstelling. De Spaanse McLaren-coureur maakte een geweldige start en klom van de tiende naar de zevende plek. Daar kon hij niet lang van genieten. Door het gebrek aan paardenkrachten van zijn Honda-krachtbron werd Alonso links en rechts voorbij gereden.

Op de boordradio liet Alonso gefrustreerde kreten horen. Het was ‘beschamend’, zei de tweevoudig wereldkampioen. De finish haalde Alonso niet. Hij parkeerde zijn auto voortijdig in de pits, mogelijk met een technisch probleem, mogelijk om het materiaal te sparen. Alonso zal niet enthousiaster geworden zijn om een nieuw contract te tekenen bij McLaren.

Bij Force India zal ook wat conflictbemiddeling nodig te zijn om de spanning tussen Esteban Ocon en Sergio Pérez tot bedaren te brengen. Vlak na de start, in de aanloop naar Eau Rouge, drukte Pérez zijn teamgenoot de muur in. Geen van beide coureurs liep daarbij schade op. Veertien ronden voor de finish was dat wel zo, toen Pérez op vrijwel dezelfde plek een soortgelijke actie uithaalde. Pérez reed lek en moest uiteindelijk opgeven. Ocon haalde een nieuwe neus en finishte nog als negende.