Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Frankrijk gewonnen. De Mercedes-coureur reed onbedreigd naar de zege, nadat zijn belangrijkste concurrenten zichzelf in de eerste bocht hadden uitgeschakeld voor het podium.

De als tweede gestarte Valtteri Bottas en de van de derde plek vertrokken Sebastian Vettel leken van tevoren de meest serieuze bedreiging voor Hamilton. Vettel reed vlak na de start op het circuit van Le Castellet echter tegen Bottas aan. Beide auto’s liepen schade op en vielen ver terug.

Max Verstappen wist de chaos in de eerste bocht te ontwijken en kwam achter Hamilton op de tweede positie terecht. Daar reed hij min of meer de hele race, behalve dan tijdens een paar ronden na zijn pitstop. Een gevaar voor Hamilton werd Verstappen geen moment. Aan de finish had de wereldkampioen 7 seconden voorsprong.

Kimi Räikkönen eindigde als derde. Hij haalde zes ronden voor de finish Daniel Ricciardo in, die tot dan toe op zijn derde podiumfinish van het seizoen leek af te stevenen. In de slotfase verloor de Australiër echter veel tijd. Met een uitremactie bij de chicane op het Mistral-rechte stuk veroverde Räikkönen het podium.

Vettel wordt nog vijfde
Vettel finishte uiteindelijk als vijfde. De Duitser reed na een vroege pitstop voor schadeherstel een groot deel van de race op softs. Hij rukte op naar de derde plek, maar viel later weer terug, ook doordat hij een tweede bandenwissel moest maken. De laatste twaalf ronden reed hij op de snelle ultrasofts, maar die stelden hem niet meer in staat de vierde plek te pakken.

Dankzij de zege, zijn derde van het seizoen, herovert Hamilton de leiding in het kampioenschap. Twee weken geleden pakte Vettel in Canada nog de koppositie, maar hij ligt nu weer 14 punten achter. Verstappen blijft zesde, met 68 punten.

Kevin Magnussen werd zesde, zijn vierde puntenfinish in acht races. Hij wist op het nippertje Valtteri Bottas achter zich te houden, mede dankzij een virtual safetycar-fase in de slotronden. Oorzaak van die neutralisatie was Lance Stroll, die met een klapband van de baan was gevlogen.

Carlos Sainz en Nico Hülkenberg legden voor Renault beslag op de achtste en de negende plek. Sainz – in de openingsfase nog even derde – verloor tegen het einde nog een paar plekken omdat zijn motor vermogen verloor. Het laatste punt was voor de als achtste gestarte Charles Leclerc.

Het thuispubliek zag al in de eerste ronde twee van hun favorieten uitvallen. Esteban Ocon en Pierre Gasly botsten in de vierde bocht en konden meteen uitstappen. De enige overgebleven Fransman, Romain Grosjean, eindigde net buiten de punten als elfde.