Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Spanje gewonnen. De Brit startte van pole en reed vervolgens onbedreigd naar de overwinning. Max Verstappen finishte als derde.

Het is voor Hamilton zijn tweede winst op rij. Twee weken geleden viel de zege hem bij toeval in de schoot, nu kwam zijn leidende positie geen moment in gevaar. Alleen na zijn pitstop reed Hamilton even niet op de eerste plek. Aan de finish had hij twintig seconden voorsprong op teamgenoot Valtteri Bottas, die tweede werd.

Dankzij zijn overwinning verstevigt Hamilton zijn eerste plek in het wereldkampioenschap. Concurrent Sebastian Vettel verspeelde het podium door tijdens een virtual safetycar-fase halverwege de race een onnodige tweede pitstop te maken. Hij finishte als vierde en ligt nu zeventien punten achter op Hamilton.

Verstappen op het podium
De strategische fout van Ferrari bezorgde Max Verstappen zijn eerste podiumfinish van het jaar. De Nederlander startte als vijfde, en kwam over de streep als derde. Hij moest de laatste 25 ronden Vettel van zich af houden. Dat lukte hem zonder al te veel moeite, ondanks dat de linker endplate van zijn voorvleugel eraf lag na een aanrijding met achterblijver Lance Stroll.

Verstappen profiteerde ook van een uitvalbeurt van Kimi Räikkönen. De Ferrari-coureur lag vierde toen hij in de 26e ronde uitviel met een kapotte aandrijving. Het was Räikkönens tweede uitvalbeurt van het jaar.

Daniel Ricciardo finishte in de andere Red Bull als vijfde. Hij kwam veel tempo tekort ten opzichte van Verstappen en de rijders bij de andere topteams. Aan de streep lag hij 24 seconden achter op Verstappen.

Grosjean opnieuw in de fout
Vlak na de start was het Romain Grosjean die voor de tweede race op rij een crash veroorzaakte. In Bakoe was hijzelf het enige slachtoffer, dit keer nam hij Nico Hülkenberg en Pierre Gasly mee. De twee coureurs reden tegen Grosjean aan, nadat die in bocht drie spinde en zichzelf door vol gas te geven terug de baan op katapulteerde.

Grosjeans Haas-teamgenoot Kevin Magnussen reed een prima race en finishte als zesde. Achter hem eindigde thuisfavorieten Carlos Sainz en Fernando Alonso als zevende en achtste. Sergio Pérez sleepte op P9 twee punten binnen voor Force India, terwijl Charles Leclerc na een knappe race als tiende eindigde.