Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van de Verenigde Staten gewonnen. WK-leider Nico Rosberg deed goede zaken in de titelstrijd door achter zijn teamgenoot tweede te worden. Max Verstappen viel uit met een kapotte versnellingsbak.

Hamilton begon de race vanaf pole position, hield bij de start de leiding en zag zijn vierde zege op het Circuit of the Americas daarna nooit in gevaar komen. De racewinnaar deed het rustig aan in de slotfase en hield aan de finish vijf seconden over op teamgenoot en titelrivaal Nico Rosberg. De Duitser ziet zijn voorsprong in het WK slinken tot 26 punten. Er staan nog drie races op de kalender.

Max Verstappen haalde de eindstreep niet. De Red Bull-coureur moest halverwege de race zijn bolide langs de baan parkeren met een kapotte versnellingsbak. Verstappen lag op dat moment zesde. Vlak daarvoor had hij nog twee plekken verloren toen zijn pitcrew door een misverstand niet klaarstond op het moment dat Verstappen de pits in kwam voor een bandenwissel.

Daniel Ricciardo werd in zijn Red Bull derde. Direct na de start pakte de Australiër de tweede plaats. Die plek hield hij vast, totdat Nico Rosberg hem te slim af was door tijdens de virtual safety car-fase voor de stilgevallen bolide van Verstappen een pitstop te maken. Ruim achter Ricciardo eindigde Ferrari-coureur Sebastian Vettel als vierde.

Wheel gun
Zeventien ronden voor de finish reed Vettels teamgenoot Kimi Räikkönen nog op de vierde plek, niet ver achter Ricciardo. Het ging echter mis bij de derde pitstop van de Fin. Er bleef een wheel gun in het rechter achterwiel van zijn Ferrari haken. Omdat het wiel mogelijk niet goed vast zat, gaf Ferrari Räikkönen de opdracht zijn auto stil te zetten. De Fin reed achteruit terug de pits in, waar hij opgaf.

De twee uitvalbeurten in de top zes waren goed nieuws voor een aantal andere coureurs. Met name voor de twee Spanjaarden Fernando Alonso en Carlos Sainz, die vijfde en zesde werden. Alonso veroverde de positie in de laatste ronde op Sainz, die voor het eerst sinds Hongarije weer punten haalde.

Felipe Massa finishte als zevende, ondanks een pitstop in de voorlaatste ronde wegens een lekke band na een touché met Alonso. Sergio Pérez werd achtste, voor Jenson Button. Romain Grosjean redde de eer van Haas, door voor het thuispubliek van het Amerikaanse team het laatste punt in de wacht te slepen.