Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Brazilië gewonnen. In een chaotische regenrace bleef de Mercedes-coureur teamgenoot Nico Rosberg voor. Max Verstappen stal de show met een indrukwekkende inhaalrace.

Hamilton leidde de wedstrijd van start tot finish. Hij bleef Rosberg aan de finish elf seconden voor. Verstappen finishte daar weer tien seconden achter, nadat hij zich in de laatste vijftien ronden had teruggevochten van plek zestien naar drie.

Daarvoor reed Verstappen op de tweede plek. Hij maakte in het eerste deel van de race indruk met inhaalacties, en een spectaculaire redding toen zijn Red Bull bijna de vangrail in gleed. Door een ongelukkige keuze voor intermediates en de daaropvolgende extra pitstop voor full wets verloor Verstappen echter veel plaatsen.

Chaotisch verloop
Het regende onafgebroken op het circuit van Interlagos, en daardoor kende de race een chaotisch verloop. Liefst twee keer legde de wedstrijdleiding de race stil. Het was de tweede keer in de F1-geschiedenis dat dat zo vaak gebeurde, na de Grand Prix van België in 1981.

In de twintigste ronde ging de rode vlag voor het eerst uit, met als aanleiding een crash van Kimi Räikkönen. Die crashte midden op het rechte stuk. Max Verstappen kon hem net ontwijken. Even daarvoor was ook Marcus Ericsson al gecrasht.

Na vijfendertig minuten gingen de coureurs achter de safety car de baan weer op. Maar een echte herstart kwam er niet van: na een paar ronden gelastte raceleider Charlie Whiting opnieuw een onderbreking in. Tot onbegrip van Lewis Hamilton. “Ik weet niet waarom we stoppen”, zei de Brit over de boordradio. Ook het publiek liet met luid gefluit zijn ongenoegen blijken.

Emotioneel afscheid
Dat het parcours echter wel degelijk verraderlijk glad was, bleek niet alleen uit de crashes van Räikkönen en Ericsson. Voor de start was Romain Grosjean al in de muur beland, terwijl hij op weg was naar de startopstelling. Daarom begon de wedstrijd achter de safety car.

Uiteindelijk ging de race na in totaal meer dan een uur vertraging weer verder. Felipe Massa zorgde voor een laatste safety car door in de laatste bocht te crashen. De Braziliaan, die over twee weken in Abu Dhabi afscheid neemt, beëindigde zijn laatste thuisrace terwijl hij huilend en gehuld in een Braziliaanse vlag terug liep naar de pits.

Dankzij zijn overwinning loopt Hamilton zeven punten in op Rosberg in de WK-stand. Twaalf punten scheiden de twee kemphanen nu nog. Over twee weken heeft Rosberg in Abu Dhabi bij een overwinning van Hamilton genoeg aan de derde plek om zijn eerste wereldtitel te veroveren.