Lewis Hamilton heeft van niemand wat te duchten op het Autodromo Nazionale di Monza. De Engelsman rijdt onbedreigd naar de zege. Sebastian Vettel en Felipe Massa vergezellen hem op het podium. Max Verstappen blijft puntloos.

De Grand Prix van Italië gaat voor Monza-begrippen ogenschijnlijk relatief rustig van start. In het middenveld zorgen kleine touches er echter voor dat beide Lotussen de strijd al kort na aanvang van de race moeten staken. Een andere pechvogel is andermaal Kimi Räikkönen. De Fin blijft lang staan op het moment dat de lichten doven en ziet het hele veld aan zich voorbij komen. Daarmee is de rode dreiging achter de rug van koploper Lewis Hamilton direct gehalveerd.

Dreiging lijkt echter al snel een vrij relatief begrip. Lewis Hamilton heeft niks te duchten van Sebastian Vettel en rijdt met een halve seconde per ronde eenvoudig weg bij zijn achtervolgers. De kampioenschapsleider wordt bovendien geholpen door een matige start van titelrivaal Nico Rosberg. De Duitser valt terug tot achter de beide Williamsen en komt daar niet aan voorbij. Pas bij de eerste serie pitstop weet hij op strategie voorbij Massa en Bottas te gaan.

Max Verstappen heeft verder naar achteren de taak de schade te beperken. Hij start vanwege gridstraffen als laatste en heeft bovendien een doorrijstraf aan de broek gekregen voor het achterlaten van zijn engine cover op het Italiaanse asfalt tijdens de kwalificatie. De Nederlander lost die direct aan het eind van de eerste ronde in, waarna de aangekondigde inhaalrace kan beginnen. Veel verder dan enkele door DRS-ingegeven acties op wat McLarens en Saubers komt hij echter niet.

Een inhaalrace is ook wat Kimi Räikkönen voor zijn kiezen heeft na zijn dramatische start. ‘The Iceman’ werkt zich, gesteund door de tifosi, binnen no time op naar de top tien. Daarmee geeft hij een beetje kleur aan wat verder bestempeld mag worden als een tamme race.

Met nog zo’n vijf ronden te gaan krijgt Hamilton het verzoek even flink wat gas bij te geven met de mededeling dat hij zijn vragen over het verzoek even moet bewaren tot na de race. De voor Hamilton typerende paniek is hoorbaar in zijn stem als hij toch vraagt wat er nou van hem verwacht wordt, maar er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Datzelfde kan niet worden gezegd van Nico Rosberg. Zijn Mercedes-motor houdt het in de tweede chicane voor gezien. Daardoor erft Felipe Massa het derde plekje op het podium achter Hamilton en Vettel, met teamgenoot Bottas vlak achter hem op P4.

Kimi Räikkönen weet nog knap de vijfde plaats voor zich op te eisen. Sergio Pérez wordt zesde, vóór teamgenoot Hülkenberg, Daniel Ricciardo, de sterk rijdende Marcus Ericsson en Daniil Kvyat. Max Verstappen finisht de race op de twaalfde plaats, één plekje achter Carlos Sainz.